Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φραγμούς στο κόστος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών βάζει η ΕΕ

25 Ιούλιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Μια δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του κόστους των διατραπεζικών προμηθειών, στις συναλλαγές των καταναλωτών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ενέκρινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τα νέα μέτρα θα απαγορεύονται ουσιαστικά οι προσαυξήσεις που πολλοί έμποροι επιβάλλουν για την πληρωμή με κάρτα -κάτι που συμβαίνει συχνά με την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων- ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και λιανοπωλητές θα μπορούσε να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ.
 
Τα ανώτατα όρια διατραπεζικών προμηθειών καθορίζονται σε 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες και  θα εφαρμόζονται στις διασυνοριακές συναλλαγές,

Σήμερα, στην Ελλάδα οι προμήθειες κυμαίνονται από 0,3% για τις χρεωστικές κάρτες σε 1,3% για τις πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο αντίκτυπος του νέου σχεδίου της Κομισιόν είναι πιθανό να γίνει περισσότερο αισθητός σε αγορές όπως η Γερμανία, όπου ο μέσος όρος των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών ανέρχεται στο 1,8% αλλά και στην Πολωνία με 1,6%.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι ο καθορισμός ανώτατων ορίων στις διατραπεζικές προμήθειες θα μειώσει το κόστος για τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών.

Οι έμποροι χαιρετίζουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα «τολμηρό βήμα», ωστόσο, τονίζουν ότι ήλπιζαν σε μια ολοκληρωτική απαγόρευση των τελών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις χρεωστικές κάρτες.

Σημειώνεται ότι με το νέο μέτρο, σε περιπτώσεις παράνομων πληρωμών με κάρτα οι καταναλωτές θα καλούνται να
καλύπτουν μόνο πολύ περιορισμένες ζημίες -ύψους έως 50 ευρώ, αντί για 150 ευρώ σήμερα.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης