Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Β.Ε.Α.: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν μεγαλύτερους φόρους από τους μισθωτούς

Ανακοίνωση ΒΕΑ

Από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ «έγκριτων» κατά τα άλλα μέσων μαζικής ενημέρωσης, πληροφορηθήκαμε για την «μεγάλη αποκάλυψη» της ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών μεταξύ μισθωτών-συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τα στοιχεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων του 2012 όπως ανακοινώθηκαν από τη ΓΓΠΣ.

Οι συγκεκριμένες αναφορές με τον τρόπο που γίνονται είναι σαφές ότι σκοπεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων μέσω των υπαινιγμών περί απόκρυψης εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες που οδηγεί στο συμπέρασμα περί ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών σε βάρος των μισθωτών-συνταξιούχων ενεργοποιώντας έτσι ανακλαστικά ενδοκοινωνικής αντιπαλότητας.

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας επισημαίνουμε ότι από την ίδια την ανακοίνωση της ΓΓΠΣ, προκύπτει ότι ενώ ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών-συνταξιούχων αυξήθηκαν κατά 33,5% και το δηλωθέν εισόδημα τους κατά 10% μεταξύ 2011 και 2012, στους ελεύθερους επαγγελματίες ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων αυξήθηκε μόνο κατά 5,6% ενώ το δηλωθέν εισόδημα μειώθηκε κατά 35% την ίδια περίοδο, μείωση που επιβεβαιώνει ευρήματα στατιστικών ερευνών φορέων όπως το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΒΕ που αναφέρουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 33%, δήλωση πτώσης της ζήτησης από το 78,7% των επαγγελματιών και δήλωση ζημιών από το 44,7% από αυτούς. Επίσης στα ίδια δημοσιεύματα αποκρύπτεται το γεγονός ότι και το 2012 όπως και το 2011 το μέσο δηλωθέν εισόδημα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο μέσος φόρος ήταν κατά πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα μεγέθη των μισθωτών-συνταξιούχων (κατά 81,4% το 2011 και κατά 35,8% το 2012 για το δηλωθέν εισόδημα και κατά 301,3% και 117,8% για τον μέσο φόρο την ίδια περίοδο).

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται φυσικά για παρεξήγηση ή την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής από ευφάνταστους δημοσιογράφους αλλά για μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εύλογης σκοπιμότητας και  απόκρυψης κατά τα άλλα της τραγικής αλήθειας της κατάρρευσης του τζίρου στην αγορά με συνέπεια το κλείσιμο 120.000 επιχειρήσεων, τραγική πραγματικότητα που απλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΓΓΠΣ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description γιωργοσ | Ιουλίου 25, 2013 7:11 μ.μ. | Reply
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ.
ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ.
ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ 25-30% ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ 12.000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΑΝ ΤΙΣ ΚΛΑΙΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ Η ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟ-ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ) ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΘA ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ. ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ. Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΛΑΨΑ. ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΜΟΝΟ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΣΠΙΤΙ, ΧΤΙΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΞΟΧΙΚΟ, ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ κοκ. ΜΟΝΟ Μ' ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΑΥΓΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΡΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΕΣΤΗΔΕΣ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ. ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΑΣΟΚΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ ΕΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ: NO MONEY, NO HONEY.
image description dim | Ιουλίου 26, 2013 1:09 π.μ. | Reply
Φίλε δεν τα λες και πολύ καλά.Δηλαδή επειδή οι μισθωτοί & συνταξιούχοι πληρώνουν φόρους μέσω παρακράτησης σημαίνει ότι συνολικά δεν πληρώνουν φόρο?? Ισα-ίσα πληρώνουν παραπάνω επειδή δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα, όπως κάποιοι άλλοι επαγγελματίες (τουλάχιστον μέχρι τώρα όπου για να γλυτώνουν εισφορές τους πληρώνουν αλλοιώς). Στο ποσοστό 99,99% της ανεργίας το μεγαλύτερο μέρος αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και το μικρότερο τους επαγγελματίες (μισθωτοί δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως νομίζουν κάποιοι). Το τραγικό είναι ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας- οι μικρομεσαίοι (είτε είναι μισθωτοί είτε επαγγελματίες) κινδυνεύουν με εξαφάνιση...
image description Your Name | Ιουλίου 25, 2013 7:40 μ.μ. | Reply
ΒΡΕ ΣΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑΤΑΡΠΑΞΕΤΕ..ΠΕΙΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ,ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΙΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟΘΙ...ΓΙΑΥΤΙ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ..ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΤΣΑΚΙΣΕΙ.ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΡΩΝΕ ΤΥΧΟΝ ΕΤΟΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ(ΚΙ ΑΥΤΑ ΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ).ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ,ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ,ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 99,99% ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΒΓΑΛΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.......
image description taxpayer | Ιουλίου 26, 2013 12:01 π.μ. | Reply
Πολύ σωστός!
image description Ένασ | Ιουλίου 26, 2013 11:36 π.μ. | Reply
6 στους 10 ελεύθερους κλεψιματίες δηλώνει κάτω από το όριο φτώχειας (€ 6χιλ), ενώ μόνο 1 στους 5 μισθωτούς και συνατικούχους!!! Το εισόδημα μισθωτών και συνατξιούχων μειώθηκε 19% το 2012 και οι φόροι που πλήρωσαν ήταν 52% υψηλότεροι!!!! Αντίθετα ο φόρος που πλήρωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν 18% μικρότερος και το εισόδημα που δήλωσαν ήταν 39% λιγότερο!!!
Τι δεν καταλαβαίνετe από αυτά τα στοιχεία δηλαδή;;; Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Όσο για τις παπαρ.... που λέει η ΒΕΑ, να παει να τις πει σε τίποτα Κογκολέζους που δε ζουν στη χώρα και δε βλέπουν τι γίνεται κάθε μέρα με το χρήμα κάτω από το τραπέζι σε γιατρούς, δικηγόρους και λοιπούς πτωχούς ελεύθερους επαγγελματίες..... Έλεος πια!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο