Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέτρα της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης

Η νέα υπηρεσία της ΕΕ θα διερευνά εγκλήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και θα ασκεί δίωξη κατά των υπόπτων ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ χάνονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω απάτης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σύσταση μιας νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ώστε να καλυφθούν τα κενά που επιτρέπουν σε ορισμένους εγκληματίες να οικειοποιούνται ατιμώρητοι τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η νέα Εισαγγελία English θα είναι ανεξάρτητο όργανο που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ποινικών συστημάτων των χωρών μελών της ΕΕ - των οποίων η δικαιοδοσία σταματά στα εθνικά σύνορα - και των οργάνων της ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να διενεργούν ποινικές έρευνες.

Η νέα υπηρεσία θα ενσωματωθεί στα εθνικά δικαστικά συστήματα, καθώς εθνικοί Εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς θα διενεργούν έρευνες και θα ασκούν διώξεις στις χώρες της ΕΕ, συνεργαζόμενοι με ομάδες εθνικών υπαλλήλων και εφαρμόζοντας την εθνική νομοθεσία. Της υπηρεσίας θα προΐσταται ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι οι μεμονωμένοι εισαγγελείς ακολουθούν την ίδια προσέγγιση σε όλες τις χώρες.

Δεδομένου ότι η δομή αυτή θα χρησιμοποιεί υφιστάμενους πόρους, θα χρειαστούν ελάχιστοι επιπλέον πόροι.

Δικαστική προσφυγή κατά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα μπορεί να ασκείται ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Επίσης, με τη νέα πρόταση, οι κατηγορούμενοι για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ θα αποκτήσουν περισσότερα δικονομικά δικαιώματα, όπως τα δικαιώματα διερμηνείας και μετάφρασης, πρόσβασης στα στοιχεία της υπόθεσης και υπεράσπισης από δικηγόρο. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να επεκταθούν ορισμένα δικαιώματα που ισχύουν ήδη σε ορισμένες χώρες, π.χ. το δικαίωμα σιωπής και το τεκμήριο αθωότητας καθώς και τα δικαιώματα νομικής συνδρομής, προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων και εξέτασης μαρτύρων.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF). Μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF δεν θα διενεργεί πλέον διοικητικές έρευνες για απάτες ή άλλα εγκλήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, αλλά θα ερευνά για άλλου είδους παρατυπίες, όπως σοβαρά παραπτώματα χωρίς οικονομικές επιπτώσεις, που διαπράττουν υπάλληλοι της ΕΕ.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν τώρα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους υπουργούς των κρατών μελών. Βάσει προηγούμενων συμφωνιών, η Δανία δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ το ΗΒ και η Ιρλανδία πρέπει να δηλώσουν σαφώς και ρητά ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Σε περίπτωση που δεν συμφωνούν όλες οι χώρες για τη νέα υπηρεσία, ομάδα 9 τουλάχιστον κρατών μελών μπορεί να προχωρήσει μόνη της στη σύστασή της.




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description CHRIS HARRISON | Ιουλίου 24, 2013 9:47 π.μ. | Reply
Το πρόβλημα της αρκούδας (βλέπε κράτος) που δεν μπορεί να χορτάσει
σας το λέω δέν είναι Ελληνικό.
Εχουν γίνει πολλές οι αρκούδες
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο