Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Δεν μπορεί να καταργηθεί ο Φ.Π.Α. στα φάρμακα»

Απάντηση Μαυραγάνη στον Γιάννη Μιχελάκη

«Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία με την οποία τίθεται το πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας και καθορίζονται ρητά οι συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες», ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε ερώτηση που είχε καταθέσει, προτού ακόμη μπει στην κυβέρνηση ο Ιωάννης Μιχελάκης.

Ως απλός βουλευτής, ο κ. Μιχελάκης είχε ζητήσει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στην πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5% για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.

Ο κ. Μιχελάκης είχε επισημάνει ότι «ακολουθείται μια άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλουν φόρο στο ίδιο το κράτος» ενώ με την κατάργηση του ΦΠΑ «τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά διότι θα μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη, θα απαλλάσσονται τα ασφαλιστικά Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ και θα μειωνόταν και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε στη Βουλή ανάλογη απάντηση από τον υφυπουργό Οικονομικών.

Στη βουλευτή, ωστόσο, απάντησε εγγράφως, στις 18 Ιουλίου, και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι η κατάργηση του υφιστάμενου ΦΠΑ στα φάρμακα αποτελεί θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Γίνεται επίσης γνωστό με το έγγραφο του υπουργού Υγείας ότι «από μεριάς του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει αντίρρηση σε μια ρύθμιση που θα καταργεί τον ΦΠΑ σε φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία μέσω συνταγών».

Ο κ. Μαυραγάνης θυμίζει πάντως και στους δύο βουλευτές ότι στο παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, έχουν περιληφθεί τα είδη που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ενώ από 1.1.2011 διευρύνθηκε η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%), μεταξύ άλλων, στα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου.Πηγή: newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο