Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για την Γ' ειδική άδεια ταυτότητα Φοροτεχνικού και για τον Κώδικα Δεοντολογίας

Οικονομικές Ειδήσεις

20 Ιούλιος 2013
Taxheaven.gr

Τροπολογία που αφορά την εγγραφή στα Επιμελητήρια προσώπων μη εγκατεστημένων στην Ελλάδα, θέματα λογιστών και τους φοροτεχνικών σχετικά με την Γ' ειδική ταυτότητα αλλά και τον κώδικα δεοντολογίας λογιστών, καθώς και την ενίσχυση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 340/1998 προβλέπεται ότι στους μη πτυχιούχους, οι οποίοι μέχρι τη δημοσίευση του ν.2515/1997 ασκούσαν το επάγγελμα του λογιστή ή του βοηθού λογιστή ως μισθωτοί σε λογιστικές - οικονομικές εργασίες του ιδιωτικού τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και είχαν υπογράψει ισολογισμούς επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα τουλάχιστον τριών (3) χρήσεων, χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή - Φοροτεχνικού Γ' τάξης, με δικαίωμα τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων μέχρι του ποσού των 300.000.000 δραχμών, το οποίο αποτελούσε κατά την έκδοση του ως άνω π.δ. το όριο τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας και που πλέον έχει διαμορφωθεί σε 880.000,00 ευρώ.

Επειδή στις μεταβατικές διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2515/1997 (Α' 145), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 6 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α 107) δεν γίνεται η απαιτούμενη μνεία για τους ως άνω επαγγελματίες Λογιστές - Φοροτεχνικούς, προτείνεται με την παρούσα τροπολογία όπως λάβουν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή - Φοροτεχνικού Β' τάξης με δικαίωμα τήρησης των δικαιωμάτων που είχαν πριν την ψήφιση του ν. 4152/2013 για μία μεταβατική περίοδο, η οποία δύναται να παραταθεί με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 2 αποσαφηνίζεται η διαδικασία για την έκδοση του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας εισηγείται εντός της προθεσμίας που τίθεται σε σχετική πρόσκληση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το περιεχόμενο του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (International Federation of Accountants), θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την ανάληψη και
εκτέλεση των πάσης φύσεως λογιστικών και φοροτεχνικών εργασιών και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των πιστοποιημένων λογιστών που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.


Αναλυτικά η τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ/ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΚΑΝΟΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

Άρθρο...

Στο άρθρο 1 του νόμου 2081/1992 (Α' 154), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος
3α, ως ακολούθως:
«3 α. Ως μέλη του Επιμελητηρίου δύνανται να εγγραφούν μη εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα, στα οποία' έχει χορηγηθεί άδεια αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή αγαθών και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις παραδόσεις αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την παράγραφο 4α του άρθρου 29 του ν. 2960/2001 (Α' 265), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του νόμου 4132/2013 (Α' 59). Αρμόδιο Επιμελητήριο για την εγγραφή των ανωτέρω προσώπων ορίζεται το Επιμελητήριο του τόπου της προσωρινής εισαγωγής και αποθήκευσης των εν λόγω αγαθών».

Άρθρο ...

1. α. Στην περίπτωση στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.2515/1997 όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 6 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α' 107), προστίθεται υποπερίπτωση νii ως εξής:

«Οι λογιστές φοροτεχνικοί, που κατέχουν κατά τη δημοσίευση του ν.4152/2013 επαγγελματική ταυτότητα Γ' τάξης του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του πδ 340/1998, αποκτούν επαγγελματική ταυτότητα Β" τάξης. Επιπροσθέτως των δικαιωμάτων που προβλέπονται για τους κατόχους επαγγελματικής ταυτότητας ΕΓ τάξης κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του π.δ.
340/1998, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 7 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013, οι λογιστές φοροτεχνικοί, που κατέχουν κατά τη δημοσίευση του ν.4152/2013 επαγγελματική ταυτότητα Γ' τάξης του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 340/1998, διατηρούν έως την 31.12.2018 το δικαίωμα τήρησης διπλογραφικών βιβλίων μέχρι του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων που προβλέπονται για τα απλογραφικά βιβλία του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.»
β. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων της υποπαραγράφου Η.2. της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 246 του ν. 4072/2012 (Α' 86) τροποποιείται ως ακολούθως:
«2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε., εκδίδεται ο Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών, ο οποίος περιλαμβάνει τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας των λογιστών φοροτεχνικών και τις διοικητικές κυρώσεις κατά των παραβατών των κανόνων αυτών. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της
προθεσμίας που τίθεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την υποβολή της εισήγησης του προηγούμενου εδαφίου, είναι δυνατή η έκδοση της απόφασης χωρίς την εισήγηση αυτή.»

Άρθρο    

1. Η παρ. 22 του ν. 4146/2013 (Α' 90) καταργείται.
2. α. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 3908/2011 (Α' 8) αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«1. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζεται το συνολικό ποσό της επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης για κάθε κατηγορία επενδυτικών σχεδίων του άρθρου 6 του παρόντος που παρέχονται για τις δύο εξαμηνιαίες περιόδους κάθε έτους.

2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζονται τα είδη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται σε κάθε κατηγορία επενδυτικών σχεδίων του άρθρου 6 του παρόντος, καθώς και η κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι πόροι που διατίθενται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της κατηγορίας Περιφερειακής Συνοχής κατανέμονται ετησίως στις Περιφέρειες με τρόπο που να ενισχύουν περισσότερο τις περιοχές με τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά προβλήματα.»

β. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4146/2013 (Α' 90).

Αιτιολογική Έκθεση

Άρθρο...

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προστίθεται παράγραφος 3α στο άρθρο 1 του ν. 2081/1992 (Α' 154) με σκοπό την επέκταση της δυνατότητας εγγραφής σε Επιμελητήρια αλλοδαπών επιχειρήσεων μη εγκατεστημένων στη χώρα μας, οι οποίες πραγματοποιούν εισαγωγές στο πλαίσιο άδειας αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, βάσει της παραγράφου 4α του άρθρου 29 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α' 265) όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το άρθρο 7 του νόμου 4132/2013 (Α'59).
Ειδικότερα, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο ανωτέρω καθεστώς λαμβάνουν ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα, πλην όμως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, δεν συστήνουν ελληνικό υποκατάστημα για το σκοπό της δραστηριότητας τους στη χώρα μας. Ωστόσο, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 1 του νόμου 2081/1992), η οποία απαριθμεί περιοριστικά τις περιπτώσεις προσώπων που μπορούν να εγγραφούν ως μέλη Επιμελητηρίων, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις δύνανται να εγγραφούν σε Επιμελητήριο μόνο μέσω των ελληνικών υποκαταστημάτων τους. Ενόψει των ανωτέρω, οι προαναφερθείσες αλλοδαπές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εγγραφούν σε Επιμελητήριο και - κατ' επέκταση - να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες των Επιμελητηρίων που παρέχονται προς τα μέλη τους. Ειδικότερα, μεταξύ των υπηρεσιών αυτών είναι και η έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξαγωγή  εμπορευμάτων, στο μέτρο που η προσκόμισή τους στις αρμόδιες αρχές της χώρας προορισμού απαιτείται από τη νομοθεσία της χώρας αυτής. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του ανωτέρω καθεστώτος αναστολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, τελεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η πραγματοποίηση ιδιαίτερα μεγάλου όγκου εισαγωγών (ήτοι εισαγωγών στατιστικής
αξίας τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ - όριο που μειώνεται στα 120.000.000 ευρώ για τα πρώτα πέντε έτη ένταξης στο καθεστώς) και η εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση ποσοστού τουλάχιστον 90% της αξίας των εισαγόμενων αγαθών σε ετήσια βάση.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι η αδυναμία των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση της προαναφερθείσας ειδικής διαδικασίας αναστολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή προϊόντων στη χώρα μας να εγγραφούν σε Επιμελητήριο, ώστε να μπορούν να ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής, καθιστά στην πράξη αδύνατη την πραγματοποίηση μεγάλου μέρους των εξαγωγών που απαιτούνται για την παραμονή τους στο οικείο καθεστώς, εις τρόπον ώστε να καθίσταται αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με τη συμπλήρωση της σχετικής επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Άρθρο    

1. Με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 340/1998 προβλέπεται ότι στους μη πτυχιούχους, οι οποίοι μέχρι τη δημοσίευση του ν.2515/1997 ασκούσαν το επάγγελμα του λογιστή ή του βοηθού λογιστή ως μισθωτοί σε λογιστικές - οικονομικές εργασίες του ιδιωτικού τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και είχαν υπογράψει ισολογισμούς επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα τουλάχιστον τριών (3) χρήσεων, χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή - Φοροτεχνικού Γ' τάξης, με δικαίωμα τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων μέχρι του ποσού των 300.000.000 δραχμών, το οποίο αποτελούσε κατά την έκδοση του ως άνω π.δ. το όριο τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας και που πλέον έχει διαμορφωθεί σε 880.000,00 ευρώ. Επειδή στις μεταβατικές διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2515/1997 (Α' 145), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 6 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α 107) δεν γίνεται η απαιτούμενη μνεία για τους ως άνω επαγγελματίες Λογιστές - Φοροτεχνικούς, προτείνεται με την παρούσα τροπολογία όπως λάβουν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή - Φοροτεχνικού Β' τάξης με δικαίωμα τήρησης των δικαιωμάτων που είχαν πριν την ψήφιση του ν. 4152/2013 για μία μεταβατική περίοδο, η οποία δύναται να παραταθεί με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

2. Με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 2 αποσαφηνίζεται η διαδικασία για την έκδοση του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας εισηγείται εντός της προθεσμίας που τίθεται σε σχετική πρόσκληση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το περιεχόμενο του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (International Federation of Accountants), θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την ανάληψη και
εκτέλεση των πάσης φύσεως λογιστικών και φοροτεχνικών εργασιών και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των πιστοποιημένων λογιστών που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Άρθρο   

Με τη ρύθμιση της παρ. 1 αποκαθίστανται στο ορθό τα είδη επενδύσεων που εξαιρούνται από τις διατάξεις του ν. 3908/2011. Συγκεκριμένα, με την παρ. 22 του άρθρου 20 του ν. 4146/2013 εντάχθηκαν μεταξύ των εξαιρούμενων από τις διατάξεις του ν. 3908/2011 επενδύσεων οι επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς. Καθώς τα ηλιοθερμικά συστήματα αποτελούν σύγχρονη μορφή τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (χωρίς συμμετοχή συμβατικού καυσίμου), αλλά μέχρι στιγμής οι σχετικές επενδύσεις δεν έχουν ενισχυθεί από τον επενδυτικό νόμο και έχουν μηδενική εγκατεστημένη ισχύ, κρίνεται σκόπιμο να μην τους επιφυλαχθεί η ίδια αντιμετώπιση με άλλες μορφές ΑΠΕ, οι οποίες έχουν επαρκώς ενισχυθεί.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 2 βελτιώνεται νομοτεχνικά η ρύθμιση του άρθρου 7 του ν. 3908/2011 προκειμένου να ανταποκρίνεται στις διατάξεις του άρθρου 6 του ιδίου νόμου, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του άρθρου 18 του ν. 4146/2013. 

Αθήνα, 18.07.2013
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ