Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Απαντήσεις Χατζηδάκη σε "8 μύθους" για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ομιλία του ΥΠΑΑΝ Κ.Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

 Σε οκτώ μύθους που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τους «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».
Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής:

-1ος μύθος: Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει. Ζητήσαμε και ήλθε σχετικό e-mail από τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελέτης.

-2ος μύθος: Οι φορείς είναι εναντίον της ρύθμισης. Ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΛΠΕ και ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ. Πράγματι είναι αντίθετες η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, προκύπτει ωστόσο το ερώτημα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία υπάγονται οι ταβέρνες ή τα ζαχαροπλαστεία, δεν θέλει να κλείσουν την Κυριακή και αυτές οι επιχειρήσεις.

-3ος μύθος: Οι πολίτες είναι εναντίον. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου.

-4ος μύθος: Το σημερινό σύστημα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. Οτιδήποτε βλέπουμε το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές το έχει επιβάλει η πραγματικότητα και όχι ο νόμος.

-5ος μύθος: Οι εργαζόμενοι θα υποστούν ζημιά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με υπερωριακό καθεστώς και άλλες μέρες της εβδομάδος, όπως και κάθε Σάββατο απόγευμα. Ενδεχομένως να μην είναι επαρκές το πλαίσιο των ελέγχων, αλλά αυτό είναι λόγος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του συστήματος ελέγχου, όχι να κάνουμε την ελληνική οικονομία ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στην οικονομία της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

-6ος μύθος: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ακυρώσει τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα καταστήματα. Το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να έχει ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.

-7ος μύθος: Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία. Ρητώς θα προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά. Επιπλέον, τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, ταξί,περίπτερα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιομηχανίες συνεχούς ροής κλπ.) Και τέλος, η ρύθμιση είναι προαιρετική.

-8ος μύθος: Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος. Στην Ελλάδα θα έχουμε εφέτος 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, κ.α. Εν τέλει αν δεν υπάρχει τζίρος τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν ανοίξουν, θα κλείσουν σε μια-δύο Κυριακές, γιατί δεν θα έχουν πελάτες. Αν όμως, από την άλλη πλευρά υπάρχει τζίρος, τότε θα ήταν κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να μπορεί να κινηθεί η αγορά περισσότερο, να στείλουμε το μήνυμα στους τουρίστες «ελάτε, είμαστε εφτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτοί, στις τουριστικές περιοχές» και εμείς να μην το κάνουμε.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description akakios | Ιουλίου 17, 2013 9:30 π.μ. | Reply
9ος μύθος: Το ότι ο Υπ Ανάπτυξης Σκύλιασε για να περάσει ένα μέτρο που ευνοεί αυτούς που έχουν στην κατοχή τους και διαθέτουν για ενοικίαση επαγγελματικούς χώρους σε εμπορικά κέντρα (malls) κρίνονται ως ανακριβείς. Εξάλλου όλοι οι τουρίστες από τα 17 εκατ. θα διοχετευτούν με μέριμνά της κυβέρνησης σε εμπορικά καταστήματα σε λαϊκές περιοχές όπως Περιστέρι, Νίκαια κα.
image description akakios | Ιουλίου 17, 2013 9:03 π.μ. | Reply
10ος μύθος: Ότι η παραπάνω λόγοι υπεράσπισης ενός μέτρου, που αποφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των λίγων, στερούνται κάθε λογικής βάσης είναι μύθος

live your myth in Greece EOT 2008-2009
image description Your Name | Ιουλίου 17, 2013 11:27 π.μ. | Reply
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...ΓΙΝΕΣΤΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ...ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΣ...ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.....ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΑΧΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 400,00 ΕΩΣ 600,00ΕΥΡΩ...ΠΡΟΣΔΟΚΑΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ...ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ....
image description Γιαννησ ψαθασ | Ιουλίου 17, 2013 7:18 μ.μ. | Reply
Οι έμποροι υποτίθεται ταυτίζονται με την έννοια της ανοικτής οικονομίας της αγοράς. Υποτίθεται επίσης ότι εάν ήταν στο χέρι τους θα λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις τους διαρκώς, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών τους (που τελικά καταλήγουν να είναι προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας εάν αυτή δεν είναι τύπου Ανατολικής Γερμανίας ή Βορείου Κορέας). Η Γαλλική (Αστική) Επανάσταση άλλωστε από εμπόρους ξέσπασε. Εδώ όμως είναι Νοτιοανατολικά Βαλκάνια. Εδώ είναι το "μικρό γαλατικό χωριό" της αποθανούσης Σοβιετοσυνομοσιολογίας. Εδώ θα βρει το μάστορά του ο Ορθολογισμός και η Λογική. Γιατί να είναι ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή ; Επειδή τώρα δεν έχουμε δανεικά ; Θα έχουμε αύριο (γιατί "λεφτά υπάρχουν"). Άσε που υπάρχουν και οι Γερμανικές Αποζημιώσεις ! Ευτυχώς που δεν τις είχαμε ήδη εισπράξει γιατί τώρα, με τι θα τους τι βγαίναμε με κόκκινο εξ αριστερών ; Κουτόφραγκοι...
ΥΣ : Εάν οι μικρέμποροι αισθάνονται ότι απειλούνται από τα γεγονότα (και έτσι είναι), τούτο συμβαίνει επειδή δεν επιδιώκουν τη μεγέθυνση της επιχείρησης τους. Το επιχειρείν δεν είναι "δουλεία" ή "δουλίτσα" είναι νοοτροπία. Δεν υπάρχουν "μικρές επιχειρήσεις". Υπάρχουν επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και μαγαζάκια που αρκούνται στη μιζέρια της στασιμότητας και της πατερναλιστικής κρατικής παρέμβασης ,που τρέφεται βουλιμικά με άκρατη φορολογία επί παντός.
image description Δρακουμελ | Ιουλίου 17, 2013 10:16 μ.μ. | Reply
Πωπω, φιλαρακι, η χαρα του νεοφιλελευθερισμου εισαι!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο