Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα ταμεία των δήμων τα έσοδα από το νέο χαράτσι

Στους δήμους σχεδιάζει να εκχωρήσει η κυβέρνηση το σύνολο των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος πρόκειται από το 2014 να αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Με την εκχώρηση των εσόδων από το φόρο ακινήτων στους Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης το δημόσιο θα τελειώσει και με την ετήσια επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη μορφή και το εύρος του υπό διαμόρφωση ενιαίου φόρου ακινήτων έχει εκμυστηρευτεί στους εκπροσώπους των δανειστών τις προθέσεις της αναφορικά με την τύχη των σχετικών εσόδων. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, δηλαδή το αργότερο έως το 2015, είναι τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να αποτελούν το βασικό έσοδο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Το ποσό που σχεδιάζεται να εισπράττεται από το φόρο ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί περίπου και στο ποσό που εκταμιεύει κάθε χρόνο το ΥΠΟΙΚ για την επιχορήγηση των ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού προκρίνεται και η τελευταία μορφή του φόρου που έχει προτείνει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους το ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με αυτήν, ο φόρος θα είναι μόνιμος και θα επιβάλλεται ανά ακίνητο με βάση κλίμακα ευρώ ανά τετραγωνικό. Η κλίμακα θα έχει 32 κλιμάκια και θα ξεκινά από τα περίπου 2 ευρώ ανά τετραγωνικό φθάνοντας έως και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την περιοχή –τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (οι αριθμοί αυτοί θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες που θα προκύψουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν θα έχει διαφανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014). Έτσι κάθε ακίνητο «θα έχει το φόρο του» ο οποίος θα μπορεί να υπολογισθεί εύκολα και με μεγάλη διαφάνεια και απλότητα. Το σχήμα αυτό, όπως σημειώνει στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με έναν φόρο προοδευτικού τύπου όπου το ύψος του θα εξαρτιόταν από το ύψος της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (όπως δηλαδή λειτουργεί σήμερα ο ΦΑΠ).

Για να εκχωρηθεί ο φόρος στους ΟΤΑ, σημειώνει το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει να έχει επέλθει οικονομική εξυγίανση στους δήμους αλλά και  να έχει εξασφαλιστεί η διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων τους. «Ο στόχος είναι ο φόρος να εισπράττεται από τον εισπρακτικό μηχανισμό των δήμων προκειμένου να βελτιωθεί και η λογοδοσία τους έναντι των δημοτών για την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχουν», τονίζει το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Όταν οι δημότες πληρώνουν φόρο κάθε χρόνο για το σπίτι τους θα έχουν κάθε λόγο να απαιτούν καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους. Και οι τελευταίοι θα νοιώθουν πιο υπεύθυνοι για τους πόρους που εισπράττουν αφού θα πρέπει να δικαιολογούν στους δημότες που πηγαίνουν τα σχετικά έσοδα».

Το σημερινό μοντέλο της χωρίς έλεγχο και διαφάνεια μεγάλης κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ από το σωρό του προϋπολογισμού θα τελειώσει. Και το μέσο για αυτό θα είναι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.
 
Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο