Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Μαυραγάνης: Στόχος μας οι χαμηλότεροι φόροι

Με εκκλήσεις για νηφαλιότητα στην κριτική του πολυνομοσχεδίου, ιδίως στο πρώτο μέρος του που αφορά τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως ο νέος Κώδικας αντικαθιστά ένα υφιστάμενο «μωσαϊκό διατάξεων» βασισμένο σε έναν Κώδικα που συντάχθηκε πριν από 60 χρόνια, επισημαίνοντας πως δεν συνιστά «φοροκαταιγίδα» όπως ακούστηκε από εισηγητές της αντιπολίτευσης.

"Στόχος της κυβέρνησης είναι χαμηλότεροι φόροι, διευρυμένη φορολογική βάση, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - και για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το φορολογικό σύστημα. Προχωράμε στη μεταρρυθμιστική αυτή πράξη, όχι γιατί μας το ζήτησαν, αλλά γιατί έπρεπε. Θωρακίζουμε το φορολογικό σύστημα από τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, εντάσσοντας διατάξεις που ισχύουν διεθνώς. Η απλοποίηση του συστήματος είναι σημαντική για τον πολίτη, να μην χρειάζεται φορολογικό λεξικό, να μην αντιμετωπίζει μαζί με τη Διοίκηση ένα φορολογικό λαβύρινθο" σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

"Η διαφωνία με σημεία του Κώδικα, δεν πρέπει να καταλήγει σε ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται στόχος ακραίων λαϊκισμών", σχολίασε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών. Επανέλαβε δε, πως η προσπάθεια φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης θα συνεχίσει, με την κατάθεση συμπληρωματικού νομοσχεδίου με κωδικοποιημένα φορολογικά κίνητρα.

Προηγουμένως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε παρατηρήσει πως "μπορεί το νομοσχέδιο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αλλά δεν είναι ταξικά ουδέτερο: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει στην Έκθεσή του πως "απ' τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα, δεν αναμένεται να επέλθει ουσιαστική μεταβολή στα ετήσια φορολογικά έσοδα, καθ' όσον επαναλαμβάνονται βασικές διατάξεις του ισχύοντος Κώδικα". Γι' αυτό το λόγο ο νέος Κώδικας είναι ταξικός, διότι απλά ενσωματώνει ό,τι είχε ψηφιστεί με τους προηγούμενος νόμους του μνημονίου".

"Για να έχουμε ένα πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξουν πολλά, αν όχι όλα. Διότι παραμένει η άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών όπου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος. Μειώνεται και ο φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια, ιδιαίτερα στα πιο υψηλά» συνέχισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς προτείνουμε μια ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα εισοδήματος, ανεξάρτητα από την πηγή. Εσείς γιατί επιμένετε στη φορολόγηση με βάση την πηγή του εισοδήματος; Μήπως εσείς δεν θέλετε την απλοποίηση και τη δικαιοσύνη, για να προστατέψετε τους δικούς σας ανθρώπους;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Ειδική μέριμνα για τους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ γιατί δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους, όπως επίσης και φοροαπαλλαγή του οικογενειακού περιβάλλοντος των νέων επιχειρηματιών, πρότεινε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τονίζοντας: «Θα μπορούσε να εξετάσει κάποιος στο υπουργείο και τη δυνατότητα κάποιοι από τους μικροομολογιούχους να αποσβέσουν ένα μέρος από τις απώλειες απ' το κούρεμα των ομολόγων τους, συμψηφίζοντάς τες με κάποιες από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε, ενημερώνοντας τους εταίρους μας, να γίνουν πιο προσιτές για τους δικαιούχους, οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο».

"Φορομπηχτικό" είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Επικαλούμενος δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", ο κ. Μαριάς παρατήρησε πως «για εισοδήματα 13.000 ευρώ, η αύξηση της φορολογίας για γονέα με δύο παιδιά είναι 58% - και αν είσαι άτυχος να έχεις τρία παιδιά, η αύξηση που θα πληρώσεις σε φόρο είναι 322%. Αν έχεις εισόδημα 16.000 για το 2013 και τέσσερα παιδιά, θα πληρώσεις επιπλέον φόρο 688%. Δηλαδή, όσο πιο πολλά παιδιά έχεις, τόσο περισσότερο φόρο θα πληρώνεις, τόσο θα τιμωρείσαι. Φορολογούν ακόμα και τους άνεργους που ήδη έχουν φτάσει, μόνο στην τετραετία του μνημονίου σε 829.000. Τι νέα μέτρα να πάρετε; Αυτά είναι τα νέα μέτρα» υποστήριξε ο κ. Μαριάς.

"Ενώ μας λέτε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα διάφορες χρεώσεις έτσι ώστε ο λογαριασμός να είναι αδύνατον να πληρωθεί από τον οποιονδήποτε» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) αναφέροντας: «Έχουμε αυξήσεις στα τρόφιμα, αυξήσεις στα διόδια, φόρους, τέλη, χαράτσια και συνεχίζετε με τους φόρους και τα χαράτσια - και έχει το θράσος ο εισηγητής της κυβέρνησης να λέει ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι για να ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες. Ναι, θα ελαφρύνει και άλλο τις ήδη άδειες τσέπες τους και τίποτα περισσότερο από αυτό".

Την άποψη ότι"«ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, όσο και αν έχει κάποια στοιχεία σωστής κωδικοποίησης της νομοθεσίας, δεν συνιστά φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά αποτελεί μία αναλυτικότερη εκδοχή του προηγούμενου νόμου" εξέφρασε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Το μοντέλο "όσοι περισσότεροι φόροι τόσο περισσότερα έσοδα" έχει αποτύχει» υποστήριξε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει τροπολογίες για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά 100 ευρώ ανά τέκνο και έκπτωση φόρου ίση με το 10% της δαπάνης για ενοίκιο πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά εισοδήματα.

"Τα μέτρα αυτά είναι ενταγμένα σε έναν σχεδιασμό, να πληρώσει η εργατική τάξη τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης" σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). "Το 2001 η συμμετοχή των νομικών προσώπων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων ανερχόταν στο 14,8%. Το 2013 με βάση τον προϋπολογισμό σας, η συμμετοχή κατρακυλάει στο 3,3%. Κατ' έτος δωρίζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ" παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουλίου 17, 2013 10:54 π.μ. | Reply
ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΜΠΑΦΙΑΣΕΙ....ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΓΕΛΙΟ...ΡΕ ΣΕΙΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ??
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο