Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχετικά με δημοσιεύματα για το άρθρο 30 του πολυνομοσχεδίου για την δήθεν φορολογική ασυλία των υπαλλήλων της Ε.Ε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το άρθρο 30 του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται:

• Η διάταξη του νέου ελληνικού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δε χορηγεί καμία φορολογική απαλλαγή ή οποιοδήποτε άλλο προνόμιο στους υπαλλήλους της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών. Τα «τεκμήρια πλούτου», εφαρμόζονται για αυτούς που είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας και είναι αυτονόητο ότι δεν εφαρμόζονται για τους διπλωματικούς, προξενικούς ή εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλων κρατών αφού οι αμοιβές τους φορολογούνται απευθείας. Η μη εφαρμογή των τεκμηρίων γι αυτό το προσωπικό ίσχυε ανέκαθεν και σε καμιά περίπτωση δεν εισάγεται σήμερα καμία εξαίρεση.

• Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης, δεδομένου του ότι, ήδη, έχει επιβληθεί φόρος απευθείας στις αμοιβές που έλαβαν ως υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό του ευρωπαϊκού φόρου αποδίδεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επ’ ωφελεία όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

• Με βάση το παραπάνω άρθρο και τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι μισθοί που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλάσσονται από την εθνική φορολόγηση (καθώς έχουν ήδη φορολογηθεί απευθείας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ). Οι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό δηλώνουν όλες τις άλλες πηγές εισοδήματος.

• Μόνο οι αποδοχές, οι μισθοί και οι λοιπές αμοιβές που καταβάλλονται από την Ένωση επηρεάζονται από τις εν λόγω διατάξεις. Οι υπάλληλοι υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρους για άλλες πηγές εισοδήματος (για παράδειγμα, κέρδη κεφαλαίου, ενοίκια κλπ). Πρέπει, επίσης, να πληρώνουν τους έμμεσους φόρους, όπως ο Φ.Π.Α., τα δημοτικά τέλη και άλλα.

• «Η φορολογική κατάσταση των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ρυθμίζεται από το Πρωτόκολλο (Αριθ. 7) περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η «Συνθήκη της Λισαβόνας»). Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε και κυρώθηκε από την Ελλάδα από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου ορίζει ότι «Οι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό της Ένωσης υπόκεινται σε φόρο υπέρ της Ένωσης επί των μισθών, αποδοχών και λοιπών αμοιβών που καταβάλλονται σε αυτούς από την Ένωση, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας μέσω κανονισμών σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Οι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό απαλλάσσονται από την επιβολή εσωτερικών φόρων επί των αποδοχών, μισθών και λοιπών αμοιβών που καταβάλλονται από την Ένωση». (διατύπωση της ελληνικής έκδοσης του Πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο