Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πολίτες έτοιμοι για όλα εναντίον της διαφθοράς, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας

Η διαφθορά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, όπως πιστεύει 1 στους 2 πολίτες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη Έρευνα Κοινής Γνώμης για τη διαφθορά που εκπονεί η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International/TI) παγκοσμίως. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν. Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013 (GCB2013) είναι μια Έρευνα Κοινής Γνώμης, στην οποία συμμετέχουν 114.000 άτομα σε 107 χώρες.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο 2013,  το 27% όσων ρωτήθηκαν  παγκοσμίως, δωροδόκησαν κατά τη συναλλαγή τους με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς τους τελευταίους 12 μήνες - μια τάση που παραμένει σταθερή σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.

Παρ' όλα αυτά, 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να αντισταθούν στη διαφθορά, ενώ τα 2/3 των ατόμων, που δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι, αρνήθηκαν να το προσφέρουν. Διαφαίνεται μια χαραμάδα φωτός, που προκύπτει από τη διάθεση των πολιτών να αντιδράσουν και στην οποία πρέπει να εστιάσουν  τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος και η Κοινωνία των Πολιτών για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά με τη συμβολή των πολιτών. “Μπορεί τα επίπεδα δωροδοκίας να παραμένουν υψηλά, αλλά μια σημαντική μερίδα πολιτών πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κάμψουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας”, τονίζει η Πρόεδρος της ΤΙ  Huguette Labelle.

Έλλειψη εμπιστοσύνης
Το Βαρόμετρο, επίσης, κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου σε θεσμούς, που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση του εγκλήματος. Συγκεκριμένα, μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Έκθεσης αποκαλύπτουν ότι:

- σε 36 χώρες η Αστυνομία εκλαμβάνεται ως ο πιο διεφθαρμένος οργανισμός - όπου σχεδόν στο 53% των ατόμων ζητήθηκε να καταβάλουν φακελάκι στην αστυνομία.

- σε 20 χώρες ο Δικαστικός κλάδος θεωρείται ο πιο διεφθαρμένος - όπου το 30%, κατά μέσο όρο των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με αυτόν, δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι.

- σε 51 χώρες παγκοσμίως, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός.

- το 55% των όσων ρωτήθηκαν παγκοσμίως, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις υποκινούνται από ειδικά συμφέροντα.

“Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την κραυγή των πολιτών για πάταξη της διαφθοράς, με συγκεκριμένο πλάνο και δράσεις, που θα εδραιώνουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία”, υπογραμμίζει η κυρία H. Labelle. “Απαιτείται ισχυρή ηγεσία, ιδίως από τις χώρες που απαρτίζουν τη G20. Στις 17 από αυτές, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Οι πολιτικοί πρέπει να διανύσουν μακρύ δρόμο για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών και των πολιτών. Η Έρευνα δείχνει ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και πραγματική ανησυχία για την ικανότητα των οργάνων, που είναι υπεύθυνα να καταπολεμούν το έγκλημα. Σε όλο τον κόσμο, η αντίληψη των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες των ηγετών να πατάξουν τη διαφθορά έχει χειροτερέψει από το 2008, που ξέσπασε η κρίση μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά, το 2008 το 31% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι θεωρεί αποτελεσματικό το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 2013  το Βαρόμετρο καταγράφει πτώση στο 22%. “Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι ισχυρές, ανεξάρτητες, και ότι διαθέτουν ικανούς πόρους για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς. Πάρα πολλοί άνθρωποι πλήττονται, όταν η μάστιγα της διαφθοράς υπονομεύει τον πυρήνα των θεσμών και των υπηρεσιών”, καταλήγει η κυρία H. Labelle.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα συμβαδίζει με την ευρύτερη τάση, που επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται υπό κρίση. Το 54% όσων ρωτήθηκαν πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου στο δημόσιο τομέα. Σχεδόν 1 στους 4 πολίτες (23%) δηλώνει ότι έδωσε φακελάκι κατά την επαφή τους  με ιατρική υπηρεσία, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από την “Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα 2012”, της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάδος.

Όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την αντίληψη των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, εκλαμβάνονται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός (βαθμολογώντας τα με 4.6, όπου 5= πάρα πολύ διεφθαρμένος). “Οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν με τόλμη μπροστά στον καθρέφτη, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πείσουν με πράξεις τους πολίτες ότι έχουν αλλάξει νοοτροπία. Ένα πρώτο απλό βήμα είναι να αναρτούν τα πόθεν έσχες τους ΜΟΝΙΜΑ στον ιστότοπο της Βουλής”, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάδος, κύριος Κώστας Μπακούρης.

Το ουσιαστικότερο μήνυμα, που δίνει το φετινό Βαρόμετρο, προέρχεται από τη στάση των πολιτών. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες - το 84% όσων ρωτήθηκαν στην Ελλάδα - δηλώνουν διατεθειμένοι να αντιδράσουν στη διαφθορά καταγγέλλοντας περιστατικά. “Η Πολιτεία οφείλει να τους προστατεύσει. Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ατόμων, που αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers)” τονίζει ο κύριος Κ. Μπακούρης.

Πηγή ΣΕΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΆπιΣτοσ | Ιουλίου 12, 2013 10:04 π.μ. | Reply
Ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θέλει να κυβερνήσει. Είναι μεγάλες οι ευθύνες, απαιτέίται πολύς χρόνος και ενέργεια, δεν είναι καθόλου εύκολο να χαρείς την ζωή με τέτοια θέση. Αυτοί που πάνε για πολιτική καριέρα, δεν μπορεί παρά να έχουν ως κίνητρο την μανία τους για χρήμα και εξουσία, σχεδόν όλοι. Ή μπορεί να απεχθάνονται την εργασία και να μπορούν μόνο να συζητούν ατελείωτες ώρες, οπότε γιατί να το κάνουν κουτσουμπολεύοντας και όχι πολιτικολογώντας και μηχανοραφώντας? Ποιός μπορεί να περιμένει από τέτοια άτομα να αναιρέσουν τους εαυτούς τους? Το πολύ που μπορεί να συμβεί είναι να αναβαθμίσουν τα ψέμματά τους και τα κόλπα τους. Κανονικά η θητεία της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι πολύ περιορισμένη χρονικά, με μόνιμο έλεγχο των πολιτικών επιλογών. Θα έπρεπε να είναι σαν την στρατιωτική θητεία: δεν θα το έκανες από μόνος σου, αλλά αν είσαι υποχρεωμένος από τα πράγματα (σε επιλέγουν ως καλύτερο και ικανότερο), τότε τι να κάνεις? Θα δεχτείς...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο