Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανοικτά τουλάχιστον 7 Κυριακές το έτος τα εμπορικά καταστήματα

Με αλλαγές στην επίμαχη διάταξη για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Επειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ εγκαταλείφθηκε η αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για απελευθέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές των μικρών καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα ανοίγματος όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, ενώ για τα μικρά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.) θα απαιτείται απόφαση των περιφερειακών συμβουλίων που θα ορίζουν σε ποιους δήμους και περιοχές θα λειτουργούν και ποιες Κυριακές θα έχουν αυτό το δικαίωμα.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προτείνει για τις μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου το προαιρετικό άνοιγμά τους για οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου. Επειτα από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, όμως, η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε καθώς από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Ετσι η χρυσή τομή βρέθηκε με την παραχώρηση στα περιφερειακά συμβούλια της δυνατότητας να αποφασίσουν μέσα σε δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ποιες Κυριακές του χρόνου και σε ποιους δήμους θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, με βάση τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τα αιτήματα των εμπορικών συλλόγων.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ρυθμίσεις που θα προβλέπουν φορολογικά κίνητρα και ειδικές απαλλαγές για επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από έλληνες και ξένους επενδυτές. Το πλαίσιο των ρυθμίσεων αυτών εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πηγή Τα ΝέαΓια το ίδιο θέμα η realnews αναφέρει

Οι 52 Κυριακές στη Βουλή

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει και πάλι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που επιτρέπει τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «Κανόνες Ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Για τις 13:00 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Αθανάσιου Σκορδά προκειμένου να παρουσιαστούν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Το θέμα είχε ανοίξει, όταν ο Αθανάσιος Σκορδάς είχε επιχειρήσει πριν από τον ανασχηματισμό, να περάσει την επίμαχη ρύθμιση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τότε είχε βρει αντίθετους τόσο την αντιπολίτευση όσο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το σχέδιο νόμου δίνει το δικαίωμα στα καταστήματα έως 250 τ.μ. να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα αλλά και όσα μικρά κατάστημα ανήκουν σε «αλυσίδες» (franchise).

Επιπλέον αναμένεται διάταξη για άνοιγμα όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, καθώς και στις εκπτώσεις.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τη διάταξη για την αύξηση των ημερών λειτουργίας. Ειδικότερα αντιδρούν και αμφισβητούν ότι έτσι θα ανοίξει η αγορά για τις μικρές επιχειρήσεις και επιμένουν ότι η ρύθμιση θα φέρει νέα «λουκέτα» και αύξηση της ανεργίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η ρύθμιση προβλέπει προαιρετικό άνοιγμα και επομένως όσοι έμποροι δεν το επιθυμούν δεν υποχρεώνονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο