Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιοι θέλουν πλήρη απελευθέρωση στα επαγγελματικά ενοίκια

Η μεταβολή των όρων που διέπουν τις επαγγελματικές μισθώσεις δεν ζητήθηκε από την τρόικα αλλά από παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς. Ωστόσο, το μέτρο παρότι δεν ζητήθηκε από τους δανειστές, δεν τους βρίσκει αντίθετους, δεδομένου ότι η "χλιαρή" σήμερα δέσμευση μισθωτών-ιδιοκτητών αποτρέπει την υλοποίηση ξένων επενδύσεων στο εγχώριο real estate.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στις μη οικιστικές μισθώσεις συζητείται, σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, εδώ και αρκετό καιρό.

Σε κάθε πάντως, περίπτωση, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των εμπορικών μισθώσεων είναι προστατευτικό προς τους μισθωτές. Ο νόμος σήμερα προβλέπει ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης 12 ετών με δυνατότητα τετραετούς ανανέωσης (12+4) και επιτρέπει στους μισθωτές να λύσουν τη συμφωνία, ύστερα από την παρέλευση διετίας, καταβάλλοντας ενοίκια μόλις τεσσάρων μηνών.

Πρόκειται, δηλαδή, για χαλαρές μισθωτικές σχέσεις που δεν είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας μισθωτή-ιδιοκτήτη και εμποδίζουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε ακίνητα, όπως σημειώνουν παράγοντες. Και αυτό διότι η αποπληρωμή μίας επένδυσης σε επαγγελματικά ακίνητα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αφού ο μισθωτής έχει τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το μίσθιο προτού ολοκληρωθεί η λεγόμενη περίοδος επανείσπραξης (payback period).

Στο εξωτερικό, η νομοθεσία επιτρέπει τη σύναψη «κλειστών» μισθωτικών συμφωνιών για μακρύ χρονικό διάστημα και προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα κινηθεί ενδεχόμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

«Θα ήταν αναγκαίο να οριστεί μία συντομότερη, τεσσάρων ή πέντε ετών, ελάχιστη περίοδος αναθεώρησης της μισθωτικής σχέσης. Σε αντίθεση δηλαδή, με το διάστημα των δώδεκα συν τεσσάρων ετών που ισχύει σήμερα και δεσμεύει τον ιδιοκτήτη παρά τις όποιες μεταβολές στους δείκτες της οικονομίας.

Μια μερική, λοιπόν, απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων θα εξισορροπούσε τις σχέσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών» σημειώνει στο Capital.gr ο Γιώργος Λίτσας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού οίκου ακινήτου Savills το ελάχιστο χρονικό διάστημα εμπορικής μίσθωσης εκτός Ελλάδας ανέρχεται:

- Στα εννιά χρόνια στο Βέλγιο
- Στα πέντε έως 10 χρόνια στην Τσεχία
- Από πέντε (στα γραφεία) έως 15 χρόνια (στο retail) στη Γερμανία, με μέγιστη περίοδο τα 15 χρόνια
- Στα εννιά χρόνια στη Γαλλία πλην της κατηγορίας των σύντομης διάρκειας μισθώσεων
- Στα έξι χρόνια στην Ιταλία
- Στα πέντε χρόνια στην Πορτογαλία
-Στα 3+2 (γραφεία) και 5+5 (βιομηχανικοί χώροι) χρόνια στην Ισπανία
- Στα τρία έως 10 χρόνια στη Σουηδία
- Στα πέντε έως 10 χρόνια στην Τουρκία

Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ponzi | Ιουλίου 10, 2013 6:29 μ.μ. | Reply
Δεν είναι ακριβές αυτό που γράφει το capital. Ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει μετά το 1 έτος και όχι τα 2, και με 1 μίσθωμα αποζημίωση, όχι 4.
Ν.3853/10 αρ.17
image description λογιστησ-καρδιτσα | Ιουλίου 10, 2013 7:16 μ.μ. | Reply
Αναξιοι βαλτε χερι και στις επαγγελματικες μισθωσεις παλι να τα κανετε ....μπου...ελο(τουλαχιστον αυτο εχει μια σειρα)..να ισχυει ωστε να βολευει μια μεριδα της εγχώριας κτηματαγοράς τους επαγγελματιες που μεισθωνουν ποιος τους νοιαζεται...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο