Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό μέχρι το 2020

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕΤΕ

Μέχρι το 2020 η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα έχει δημιουργήσει συνολικά περισσότερες από ένα εκατ. θέσεις, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γιώργος Βερνίκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννης Ρέτσος, ο ευρύτερος τομέας των τουριστικών υπηρεσιών προσφέρει 780.000 θέσεις εργασίας και αναμένει για φέτος 17 εκατ. αφίξεις και έσοδα 11 δισ. ευρώ στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι μεταφορές και η κρουαζιέρα.

Με την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης υπολογίζεται ότι έως το 2021 ο τζίρος θα φθάσει περί τα 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν από 300.000 έως 320.000 επιπλέον, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρηματίες στον τουρισμό δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων ενώ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προγράμματος «10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό για νέους έως 29 ετών» εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του.

Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ανατεθεί στο ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ ενώ εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας.

Η τελική επιλογή των 10.000 δικαιούχων από τους 52.000 που είχαν υποβάλλει αίτηση, έγινε με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, με βάση τις σπουδές τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το εισόδημά τους όταν εργάζονταν, και το χρονικό διάστημα που είναι χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι νέοι που επελέγησαν, μετά από 80 ώρες κατάρτισης θα έπρεπε να προσληφθούν σε θέσεις μαθητείας από τουριστικές επιχειρήσεις.

Έως σήμερα έχουν επιλεγεί, από τις επιχειρήσεις 1.200, έχουν απορριφθεί 250, ενώ ένα 20% έως 30% έχουν τυπικά κωλύματα, όπως μεγαλύτερη ηλικία από την προβλεπόμενη.

Ακόμη, σε κατ' εξοχήν τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, το Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, στις οποίες οι επιχειρήσεις εκφράζουν ενδιαφέρον, έχουν γίνει πολύ λίγες αιτήσεις και σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος καμιά.

Τέλος κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, οι υποψήφιοι για μαθητεία ζήτησαν να προσληφθούν μετά το καλοκαίρι.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ θα προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας να αλλάξει η διαδικασία και να προηγείται η δέσμευση των επιχειρήσεων για τον αριθμό των εκπαιδευομένων που θέλουν να απορροφήσουν, ενώ η μοριοδότηση των υποψηφίων να γίνεται μετά τη διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις και τα Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης.

Θα ζητήσουν επίσης, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη μοριοδότηση των ανέργων με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία του προγράμματος με δεδομένο ότι ακολουθεί πρόγραμμα με ακόμη 40.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις ο ΣΕΤΕ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην αδήλωτη εργασία, αποδίδει ευθύνες στην πολιτεία υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό των ελέγχων δεν υπερβαίνει το 2% των επιχειρήσεων ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ατιμωρησίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανδρέα Ανδρεάδη, ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δημιουργήσει δική του τηλεφωνική γραμμή που θα δέχεται καταγγελίες για αδήλωτη εργασία στο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σχετικά με το πρόβλημα ότι αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού καθυστερούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα ρευστότητας δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει κατά πολύ τις χορηγήσεις.

Ανέφεραν επίσης ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι tours operators έχουν διακόψει τις προκαταβολές που έδιναν στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις για τον επόμενο χρόνο μετά το 2009 και εξαιτίας της έντονης διεθνούς φημολογίας για επιστροφή στη δραχμή.

Ο ΣΕΤΕ ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε και επισήμως στους κοινωνικούς εταίρους, υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που πάντως δεν έχει πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα παρά μόνο για τις επιχειρήσεις μέλη των ενώσεων που έχουν υπογράψει, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων υπέγραψε πέρυσι κλαδική σύμβαση με εισαγωγικούς μισθούς από 753,69 ευρώ έως 821,96 ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο