Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πολυνομοσχέδιο: Καταργούνται φύλακες σχολείων και δημοτική αστυνομία

Με το πολυνομοσχέδιο, στο κεφάλαιο Α' που αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχεται στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων η δυνατότητα να εκφράζει γνώμη επί των σχεδίων προϋπολογισμού των ΟΤΑ στο στάδιο της κατάρτισής τους.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να αναζητά από τους ΟΤΑ το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης ως πρόσθετα στοιχεία στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η καθυστέρηση αποστολής των Οργανωμένων Πλαισίων Δράσης από τους ΟΤΑ προβλέπει κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν με απόφαση του υπ. Εσωτερικών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου.

Το Παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ τόσο στον ετήσιο προϋπολογισμό τους όσο και στο Οργανωμένο Πλαίσιο Δράσης που περιλαμβάνει τους μηνιαίους οικονομικούς στόχους. Συγχρόνως, έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει προτάσεις τροποποίησης τους.

Οι υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών αποκτούν εξουσιοδότηση στις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών. Συγχρόνως, βραχύνονται οι προθεσμίες στη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης των προϋπολογισμών από τα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών, αλλά και η προθεσμία ολοκλήρωσης του ελέγχου νομιμότητας από το Παρατηρητήριο.

Αποσυνδέονται οι προϋπολογισμοί από τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα Ετήσια Προγράμματα Δράσης. Διατηρείται, όμως, ως προϋπόθεση για τη ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού η κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος, ώστε να υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις των πιστώσεων.

Καταργούνται οι θέσεις της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή όσοι έχουν εξαρτώμενα μέλη με τέτοιου βαθμού αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσων ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα με τον παρόντα νόμο.

Καταργείται ο κλάδος της Δημοτικής Αστυνομίας την 23η Σεπτεμβρίου 2013. Λαμβάνεται μέριμνα για τους υπαλλήλους με βάση τα παραπάνω κοινωνικά κριτήρια.

Οι δήμοι δεν χάνουν τα έσοδα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα έσοδα συνεχίζουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους δήμους. Τα κινητικά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τη Δημοτική Αστυνομία, παραμένουν στην κυριότητα των δήμων. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορισθεί η άσκηση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας από υπαλλήλους των δήμων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο