Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πως και πότε θα δοθούν οι δόσεις για τη... δόση των 8,1 δισ. ευρώ

9 Ιούλιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πράσινο φως για εκταμίευση 6,8 δισ. σε δόσεις (upd)
Το ποσό των 6,8 δισ. ευρώ σε δόσεις και υπό όρους, ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Ελλάδα θα λάβει αρχικά 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,8 δισ. τον Αύγουστο από το ΔΝΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το ποσό. Επίσης τον Οκτώβριο θα χορηγηθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Η Ευρωζώνη θα καταβάλλει 3 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ 1,8 δισ. ευρώ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ωστόσο, ο «αστερίσκος» που μπαίνει είναι ότι η εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 19 Ιουλίου θα γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά το Δημόσιο και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.


«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου. Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον και σημείωσε πως αν αυτό υπάρξει στο τέλος του 2014, «έως τότε οι Ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, όπως είπε, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα

Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης