Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πως και πότε θα δοθούν οι δόσεις για τη... δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Πράσινο φως για εκταμίευση 6,8 δισ. σε δόσεις (upd)

Το ποσό των 6,8 δισ. ευρώ σε δόσεις και υπό όρους, ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Ελλάδα θα λάβει αρχικά 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,8 δισ. τον Αύγουστο από το ΔΝΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το ποσό. Επίσης τον Οκτώβριο θα χορηγηθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Η Ευρωζώνη θα καταβάλλει 3 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ 1,8 δισ. ευρώ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ωστόσο, ο «αστερίσκος» που μπαίνει είναι ότι η εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 19 Ιουλίου θα γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά το Δημόσιο και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.


«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου. Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον και σημείωσε πως αν αυτό υπάρξει στο τέλος του 2014, «έως τότε οι Ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, όπως είπε, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα

Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο