Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιοί (και πόσο) θα πληρώσουν το φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Ποιοι (και πόσο) θα πληρώσουν το φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Από φέτος και όχι από το 2014 θα κληθούν τελικά να πληρώσουν το φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι φορολογούμενοι. Αν και το μέτρο έχει χαρακτηρισθεί από το οικονομικό επιτελείο ως ισοδύναμο για το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα επιβληθεί ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της κάλυψης της υστέρησης των φετινών φορολογικών εσόδων.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του νόμου 4111/2013 ο φόρος πολυτελείας έχει ως εξής :


1.α. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, καθώς και δεξαμενών κολύμβησης, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα λοιπά επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ.

β. Ο φόρος αυτής της παραγράφου που επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της προηγούμενης υποπαραγράφου, υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:
i) Για επιβατικά αυτοκίνητα από χίλια εννιακόσια είκοσι εννέα (1.929) κυβικά εκατοστά έως δυόμιση χιλιάδες (2.500) κυβικά, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
ii) Για επιβατικά αυτοκίνητα από δυόμιση χιλιάδες (2.500) κυβικά εκατοστά και άνω, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
iii) Για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
iv) Για δεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).

γ. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, βεβαιώνεται με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλονται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Βεβαιώνεται επίσης με φύλλα ελέγχου, εφόσον αυτά έχουν οριστικοποιηθεί με διοικητική επίλυση της διαφοράς ή λόγω μη άσκησης ή εκπρόθεσμης άσκησης προσφυγής και με οριστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων ή πρακτικών δικαστικού συμβιβασμού. Για την καταβολή του ποσού του φόρου της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται οι διατάξεις περί καταβολής του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

δ. Η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ του παρόντος.

ε. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται τυχόν απαιτούμενες πρόσθετες λεπτομέρειες και θέματα της διαδικασίας εφαρμογής των διατάξεων του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Nasos_Athens | Ιουλίου 8, 2013 11:15 π.μ. | Reply
Άλλο ένα μέτρο τόνωσης τη αγοράς... Καραγκιόζηδες...
image description ΤΗΟ | Ιουλίου 8, 2013 2:56 μ.μ. | Reply
Γουστάρω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description mICHALIS | Ιουλίου 8, 2013 4:50 μ.μ. | Reply
απλά πράγματα ....5 ετίας RAV4 αξίας 10000 (κι αν) πληρώνει φόρο πολυτελείας ενώ καινούργια Mercedes 1,8Lt αξίας 45000 δεν πληρώνει.... !!!! Για τα σκάφη αναψυχής είπε κανείς τίποτε .... Έλεος
image description tolti8201 | Ιουλίου 8, 2013 4:42 μ.μ. | Reply
μπορειτε να αφαιρεσετε αυτο:

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.
image description AEK | Ιουλίου 8, 2013 4:45 μ.μ. | Reply
Πωλειται cayenne 4.000 κυβικων αξια κτησης 105.000 δραχμων.... 12000 χλμ απο λαμογιο
φοροφυγα - δηλωθεν επαγγελαμα αγροτης οδου ΣΚΟΥΦΑ μονιμο κατοικο καφετεριων κολωνακιου - ψυχικου και κηφισιας !!! λατρη του star tv και των διακοπων στην Μυκονο σε τιμη ευκαιριας μονο .... 15000 ευρω .
Πληροφοριες στα στικακια - usb που ειναι κλειδωμενα σε γραφεια εκλεγμενων αξιων και αδιαφθορων πολιτικων...που εχουν ψηφισθει απο εμας ....
κωδικο ονομα ; agrotis - κληρονομος
image description TAG-AMAL | Ιουλίου 8, 2013 9:23 μ.μ. | Reply
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΜΕ 7ΘΕΣΙΟ ΑΙΤΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ......ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΑΞΟΥΝ ΤΑ 1992 CC ( ΛΕΩΦΟΡΙΑΚΙ) ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΙΝΗΤΑΙ
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ,,,,,,, ΑΜΦΙΒΙΑ ΑΝΕΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ...ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΟΥ!!!!!!
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ...........??????
image description Alexander-rs | Ιουλίου 8, 2013 9:39 μ.μ. | Reply
Ευτυχώς γιατί είχα αγχωθεί αν θα πληρώσω για τη ferrari μου, του 2002...
image description natalia | Ιουλίου 9, 2013 1:33 μ.μ. | Reply
δηλαδή ξεκινάει απο τα τεκμηρια του 2012 και οχι του 2013 σωστα?
image description ΑΚΗς | Ιουλίου 10, 2013 12:44 μ.μ. | Reply
ρε κομπλεξαρες , για αυτους που γουσταρουν που καποιος που αγορασε ενα Κια Sorento θα πληρωσει οσο μια Φεραρι , γουσταρω και γω να πανε στα χωρια τους απο οπου τους εφερε το ΠΑΣΟΚ , και να μη ξαναγυρισουν βλαχαδερα , γιατι τα χαρατσια τα πληρωνουμε για τα χιλιαδες βλαχαδερα που μπηκαν στο Δημοσιο και μου θελανε και Αθηνα , ουστ στον αγυριστο .....
image description νΙΚΟΣ | Ιουλίου 10, 2013 1:10 μ.μ. | Reply
Ισχύει και για αυτοκίνητα που έχουν χαρακτηριστεί αγροτικά ? (δεν είμαι κατ' επάγγελμα αγρότης)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο