Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς κατάργηση πλήθος φοροαπαλλαγών

Στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ θα αξιολογηθούν από την αρχή τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ήδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βουλή. Η υποχρέωση κατάρτισης σχεδίου νόμου θα συμπεριληφθεί και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014.

Ενας από τους λόγους που ανάγκασαν την τρόικα να ζητήσει την εκ βάθρων αλλαγή των φοροαπαλλαγών, που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, έγκειται στο γεγονός ότι πολλές εξ αυτών όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούνται μόνο απ’ όσους θέλουν να φοροδιαφύγουν. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ τα φορολογικά κίνητρα που δίδονται στο πλαίσιο των επενδυτικών νόμων θα αξιολογηθούν από την αρχή. Και αυτό διότι τα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα καθώς και οι φοροαπαλλαγές είναι «διάσπαρτα» σε διάφορους νόμους με αποτέλεσμα:

- Να μην υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο να μπορούν οι επενδυτές να βασιστούν για να καταρτίσουν τα επιχειρησιακά σχέδια.

- Να μη διέπονται από διαφάνεια.

- Να υπάρχουν φοροαπαλλαγές που είναι «κρυμμένες».

Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που βαίνουν προς κατάργηση είναι και αυτή που αφορά φυσικά πρόσωπα αλλοδαπούς, οι οποίοι ενώ εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι της χώρας. Με τον τρόπο αυτό τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα και όχι για το παγκόσμιο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να χάνει έσοδα.

Ηδη έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα εργασίας για την καταγραφή των διάσπαρτων φοροαπαλλαγών που χορηγούνται ως κίνητρα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών και επενδυτικών νόμων, μετά την απαίτηση της τρόικας να αποσαφηνισθεί το ποιες από αυτές μπορούν να διατηρηθούν ως συνδεόμενες με παραγωγικές λειτουργίες και ποιες όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις απαλλαγές θα καταργηθούν, άλλες θα ενισχυθούν, ενώ θα θεσμοθετηθούν και νέα φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα στο προσχέδιο του Μνημονίου που παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή η «Καθημερινή», αναφέρεται ότι οι διάσπαρτες φορολογικές απαλλαγές που υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις επενδύσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Απλος πολιτης | Ιουλίου 8, 2013 5:13 π.μ. | Reply
Πρεπει να γινουν καποια βηματα αλλα αμα διαβαζω για επιτροπη αλλα σκεφτομαι - ποσα θα φανε και τιποτε δεν θα βγει. Οι κυριοι υπουργοι πρεπει καποια στιγμη να αποκτησουν συμβουλους σοβαρους, απο την αγορα, που να ξερουν πως δουλευει το συστημα οχι απο τα γραφεία αλλα στην πραξη και να σταματησουν τους συγγενεις α΄βαθμου ως "επιστημονικους συνεργατες"
image description tacar | Ιουλίου 8, 2013 10:43 π.μ. | Reply
Εντάξει βρήκαμε τώρα από που χάνουμε χρήματα και δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε. Είναι οι αλλοδαποί που δουλεύουν στην Ελλάδα και φορολογούνται σαν κάτοικοι εξωτερικού. Πόσοι είναι πια αυτοί ;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο