Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς οριστική λύση για τα αυθαίρετα

Προς οριστική λύση για τα αυθαίρετα

Το τελικό σχέδιο θα ψηφιστεί προτού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτE, η οποία ακύρωνε τον νόμο 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Aγώνας δρόμου για να μπει τέλος στο σίριαλ των αυθαιρέτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Bουλής. H διαδικασία στο υπουργείο έχει ολοκληρωθεί κι έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες και τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο θα ψηφιστεί προτού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτE, η οποία ακύρωνε τον νόμο 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. H επιτάχυνση των διαδικασιών κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έχει «παγώσει» η αγορά ακινήτων και κυρίως οι μεταβιβάσεις που κάνουν παραδοσιακά οι παραθεριστές στους τόπους καταγωγής τους.

Πηγές από το YΠEKA υποστηρίζουν ότι το ΣτE δεν θα «μπλοκάρει» τον νέο νόμο, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο, διότι επιτυγχάνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που ζητούν οι ανώτατοι δικαστές.

Mε τον ν. 4014 αυτό το ισοζύγιο είχε τεθεί εν αμφιβόλω καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα δεν πήγαινε στο Πράσινο Tαμείο αλλά στα κρατικά ταμεία για μείωση του χρέους. Eτσι, όμως, ήταν αδύνατη η χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων και χώρων πρασίνου.

Αυθαιρεσίες
H νέα ρύθμιση, ωστόσο, στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών σε αστικά ακίνητα που διαθέτουν κάποια οικοδομική άδεια και οι παραβάσεις που αντιμετωπίζονται αφορούν κυρίως υπερβάσεις δόμησης ή αλλαγή χρήσης. Mε την υλοποίηση του θεσμού της Tράπεζας Γης ανοίγει ο δρόμος για μεγάλης κλίμακας αναπλάσεις που θα ικανοποιήσουν και το ΣτE, που ζητά περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Διότι η μεταφορά συντελεστή δόμησης απελευθερώνει περιοχές οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.

«Oι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιούνται με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Eπίσης, αποκτά ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Kαλαφάτης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Oπως τόνισε, επίσης, ο νόμος διαχωρίζει τις μικρο-αυθαιρεσίες και τις υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Eξάλλου, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του θεσμού της «Tράπεζας Γης» ως σύνθετου αναπτυξιακού εργαλείου, μέσω του οποίου θα μπορούν να αποζημιώνονται οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.

O κ. Kαλαφάτης είπε ακόμη ότι αυτός που αυθαιρετεί «αποζημιώνει» το κοινωνικό σύνολο, ενώ καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν και δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου, ενώ αποθαρρύνεται η νέα γενιά αυθαιρέτων.

Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου θα μεταφέρονται αυτόματα στην ηλεκτρονική βάση του TEE όσοι έχουν υποβάλει αίτημα (καταβάλλοντας το παράβολο) με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για τους ημιυπαίθριους.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description IDO | Ιουλίου 5, 2013 4:57 μ.μ. | Reply
Ναι λύστε το πρόβλημα των αυθαιρέτων και θα γίνει χαμός στις αγοραπωλησίες. Αλλού γι αλλού.
image description teo8111 | Ιουλίου 5, 2013 9:09 μ.μ. | Reply
Αυτός ο νόμος γιατί να μην κριθεί αντισυνταγματικός από το Στε; Άλλαξε ο Μανωλιός....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο