Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιο κοντά η νέα αύξηση επιτοκίων

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκδηλώνει ιδιαίτερη ανησυχία για τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg News ο κ.Νικ. Γκαργκάνας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.....

 

Ο κ.Γκαργκάνας ανέφερε ότι δεν θα του προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη να διαμορφωθούν στο ανώτατo όριο των προβλέψεων που έγιναν από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα. Υποστηρίζοντας τις δηλώσεις άλλων διαμορφωτών πολιτικής ότι τα επιτόκια έχουν ακόμη περιθώρια για άνοδο, ο κ.Γκαργκάνας πιστεύει ότι το βασικό επιτόκιο στο 3% εξακολουθεί να είναι χαμηλά και υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ «είναι ιδιαίτερα ανήσυχη» που ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται πλέον να περιοριστεί το 2007.

Είναι ο τέταρτος αξιωματούχος της ΕΚΤ στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας που σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο κεντρικός τραπεζίτης πιστεύει ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα εφέτος και το προσεχές έτος.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη πριν από ένα μήνα στο 2,3% έως 2,5% εφέτος και στο 1,9% έως 2,9% το 2007. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού αντανακλάται στις υψηλές τιμές πετρελαίου, ενώ ο κ.Γκαργκάνας πιστεύει ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης ενέχουν κινδύνους.

Επίσης, ο κ.Γκαργκάνας υποβάθμισε την προοπτική για τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στους εμπορικούς εταίρους της Ευρωζώνης, καθώς πολλοί οικονομολόγοι διαβλέπουν κινδύνους για το προσεχές έτος. «Θα πρέπει να παραδεχθώ ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την πιθανή μελλοντική πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ομως, ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία και σε μία σειρά ευρωπαϊκών οικονομιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γκαργκάνας.

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο