Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή

Με μαραθώνιες διαβουλεύσεις, καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούσαν να “κλείσουν” τα “μέτωπα” της διαπραγμάτευσης ώστε να προκύψει πολιτική συμφωνία, ει δυνατόν έως το Σάββατο, και να συζητηθεί το αναθεωρημένο Μνημόνιο, κατ' επέκταση η επόμενη δόση προς την Αθήνα, στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ένα πρώτο χρονικό ορόσημο, για την προοπτική επίτευξης οριστικής συμφωνίας, είναι η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας, με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πιθανότατα αύριο το μεσημέρι, ενώ σήμερα αναμένεται κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το μείζον ζήτημα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, η Κομισιόν, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters που έκανε λόγο για προθεσμία τριών ημερών στην Αθήνα για να πείσει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις και να λάβει την επόμενη δόση υποστηρίζοντας πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε πως για να λάβει το Eurogroup απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα. Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο η επόμενη δόση της ευρωζώνης, δηλαδή 6,3 δισ. ευρώ από τα 8,1 δισ. που προβλέπονται συνολικά συμπεριλαμβανομένων των 1,8 δισ. του ΔΝΤ, να καταβληθεί σε “υποδόσεις”, κάθε φορά που το Eurogroup θα κρίνει ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, πρακτική που χαρακτήρισε “συνηθισμένη”.

“Πρέπει να υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Σαββάτο – Κυριακή για να μπορέσουν να συζητήσουν το αναθεωρημένο μνημόνιο και τη δόση την Δευτέρα στο Eurogroup” δήλωνε από την πλευρά του, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη, χθες, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, στην οποία μετείχαν διαδοχικά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, “η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως, τη Δευτέρα”.

Μαραθώνιος συσκέψεων

Χθες πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος συσκέψεων των επικεφαλής της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, από πολύ νωρίς το πρωί, μέχρι αργά τη νύχτα. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που ξεκίνησε το μεσημέρι, συμμετείχαν διαδοχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου,ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Επίσης στις διαβουλεύσεις συμμετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης ενώ νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας και το οικονομικό επιτελείο είχαν συναντήσεις με το διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρη και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αν. Σακελλαρίου.

Μετά τις συσκέψεις:

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το υπουργείο είναι έτοιμο για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και είναι θέμα διαχείρισης, εάν αυτό θα τεθεί ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να τεθεί ως προαπαιτούμενο το νέο Επενδυτικό Ταμείο που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πρόβλημα με την τρόικα και δεν πρόκειται να καθυστερήσει η διαπραγμάτευση λόγω του ΥΠΑΑΝ.

Την ίδια ώρα παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος προανήγγειλε μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία της τάξης του 10 – 15%. Οσον αφορά στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ , τα οποία απελευθερώθηκαν από 1ης Ιουλίου, όπως προέβλεπε το μνημόνιο, θα μείνουν αμετάβλητα ως το τέλος του χρόνου. Στη συνάντηση εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) το οποίο έχει αρχίσει να μειώνεται μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και η αναδιοργάνωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία προχωρεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Το σχέδιο ιδωτικοποίησης της ΔΕΗ τέθηκε επίσης επί τάπητος, ενώ όσον αφορα στο “new deal” με τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δηλαδή τις οικειοθελείς συμφωνίες για “κούρεμα” σε συνεργασία με τις τράπεζες, αναμένεται ότι το σχέδιο θα προχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Αγώνας δρόμου

Τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας είναι ασφυκτικά, με δεδομένο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θέτει το ΔΝΤ, που πρέπει να εκταμιεύσει το μερίδιο του έως τα τέλη Ιουλίου, αλλιώς προκύπτει ζήτημα χρηματοδοτικού κενού και κίνδυνος για τη συνέχιση των πληρωμών του προς τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλονται προσπάθειες για, καταρχήν, πολιτική συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης. Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σ. Ο' Κόνορ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η επόμενη δόση να καταβληθεί σε υποδόσεις, ανάλογα με την πρόοδο στην εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων. Όπως είπε, το τελευταίο εξάμηνο, είναι συνήθης πρακτική οι δόσεις των δανείων να εκταμιεύονται σε υποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί. “Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε αυτό” υποστήριξε. Αποφεύγοντας να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, και με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters, είπε πως για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα”. “Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία” υποστήριξε συντηρώντας ωστόσο, τις πιέσεις προς την Αθήνα για κατάληξη των διαπραγματεύσεων, το αργότερο έως τη Δευτέρα. Με δεδομένο ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λιθουανία, οι αποφάσεις για την εκταμίευση των υποδόσεων μπορούν να λαμβάνονται, όπως και τις προηγούμενες φορές, με τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup. Κάτι που θα πρέπει να θεωρείται η πλέον πιθανή εξέλιξη με δεδομένη την αδυναμία που εντοπίζεται έως τώρα στο κρίσιμο, θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο