Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα - Σε ποιές περιοχές έρχονται αυξήσεις σοκ στις αντικειμενικές αξίες

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων, αναμένεται να επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κυρίως σε συνοικίες της Αθήνας όπου οι τιμές ζώνης έχουν καθηλωθεί από το 2007 σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα, όχι μόνο από τις εμπορικές τιμές, αλλά και από το κόστος οικοδομής.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή παραγόντων της κτηματαγοράς, συζητήθηκαν οι στρεβλώσεις με τις αντικειμενικές αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης, στα εμπορικά ακίνητα και τα παλαιά διαμερίσματα που έχουν απαξιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο (αν και δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πόρισμα που θα παρουσιάσει) μελετά:

1. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών 30%-50% στις μεσαίες και φτωχές συνοικίες, κυρίως της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής. Οπως αναφέρουν άνθρωποι της κτηματαγοράς, «υπάρχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία 600 ευρώ/τ.μ. αλλά με το κόστος οικοδομής να ξεπερνά τα 800 ευρώ/τ.μ. Αυτό είναι μια στρέβλωση που θα διορθωθεί». Υποψήφιες για την φορολογική «ψυχρολουσία» είναι περιοχές όπως το Πέραμα, η Νίκαια, ο Περιστέρι, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, η Δραπετσώνα, τα Ανω Λιόσια, η Ελευσίνα, όπου οι κατώτερες αντικειμενικές είναι κάτω από 1.000 ευρω/τ.μ. Βέβαια, το πολιτικό κόστος θα είναι βαρύ για μια απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών προς τα πάνω.

2. Μείωση 20%-40% στις τιμές ζώνης ακριβών περιοχών όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα. Εκεί οι αντικειμενικές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ισχύουσες εμπορικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίτια όπου φορολογούνται με αντικειμενική 8.800 ευρώ/τ.μ. αλλά δεν πωλούνται πάνω από 6.000 ευρώ/τ.μ.

3. Το μεγάλο σοκ θα υποστούν, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε εκτός σχεδίου τουριστικές περιοχές και νησιά. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η ένταξη των ακινήτων αυτών που σήμερα φορολογούνται με Αρχική βασική Αξία γης και Ειδική βασική αξία γης (ΑΒΑ και ΕΒΑ) που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 100%.

Ο εφιάλτης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών έγκειται στο γεγονός ότι θα εκτιναχθούν στα ύψη 25 φόροι και άλλες επιβαρύνσεις. Οι φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για οριστική διάλυση της κτηματαγοράς ενώ μιλούν για ληστρική επιδρομή στην ακίνητη περιουσία. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης έθεσαν θέμα γενναίας μείωσης των συντελεστών εμπορικότητας σε περιοχές όπου τα εμπορικά ακίνητα είναι πλήρως απαξιωμένα. Επίσης, ζητούν άλλη αντικειμενική τιμή και φορολόγηση για τα παλαιά ακίνητα τα οποία σήμερα ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται. Επίσης, ετέθη θέμα με τους συντελεστές μεγέθους ενός διαμερίσματος. Οπως ειπώθηκε, τα σπίτια άνω των 120 τ.μ. δεν έχουν καμιά ζήτηση και έχουν χάσει την αξία τους, αλλά φορολογούνται σαν είδος πολυτελείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του φοροτεχνικού, Ο. Σεϊμένη, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι 25 φόροι που θα απογειωθούν είναι: ΦΠΑ στα νεόδμητα, Φόρος Μεταβίβασης στα παλαιά, Φόρος Μεταβίβασης στα παρακολουθήματα της πρώτης κατοικίας, Φόρος της πρώτης κατοικίας, φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, φόρος 3% υπέρ δήμων στις μεταβιβάσεις, φόρος 7% υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιίας, συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% στα ενοίκια, φόρος που επιβάλλεται στη δωρεά παραχώρηση άνω των 200 τ.μ., φόροι χρησικτησίας, διανομής ακινήτου, ανταλλαγής ακινήτου, συνένωσης οικοπέδων, αναπροσαρμογής στην τετραετία. Αυξάνεται το Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής, ο ΦΠΑ στα υλικά κατασκευής, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ΕΕΤΑ ή ο νέος φόρος για το 2014, το ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ, το ΤΑΠ μέσω ΔΕΗ, άλλες επιβαρύνσεις (αμοιβές δικηγόρων, μεσιτών, συμβολαίου μεταβίβασης, τέλη μετεγγραφής, ελάχιστη αμοιβή μηχανικού κ.α.)

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκε πρόταση για διπλή τιμή φορολόγησης των ακινήτων. Η μία να αφορά την φορολόγηση της κατοχής του ακινήτου (Ενιαίος Φόρος, χαράτσι, δημοτικά τέλη), επομένως πρέπει να είναι και χαμηλότερη. Η δεύτερη τιμή να λαμβάνεται υπόψη για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, επομένως και για τον φόρο μεταβίβασης ο οποίος πληρώνεται εφάπαξ, οπότε μπορεί η τιμή αυτή να είναι υψηλότερη.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ιοαννιs | Ιουλίου 3, 2013 4:24 π.μ. | Reply
ελάχιστη αμοιβή μηχανικού .... πρεπει το ΟΕΕ να θεσπισει κατωτατη αμοιβη ανα εργασια

ειδικα τωρα που πεφτουν επανω στους λογιστες ολα αυτα τα νεα πραγματα...
image description KAOUNIS | Ιουλίου 3, 2013 12:39 μ.μ. | Reply
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ......... Α ΡΕ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.......ΑΚΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ.....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο