Ειδήσεις Τεχνολογία

SOS από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος

Επίθεση στους υπολογιστές από τον "ιό των 100 ευρώ"

Ο "ιός των 100 ευρώ" επιτίθεται στους υπολογιστές. Πρόκειται για ιό που προσβάλλει τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή και εμφανίζεται ως ιστοσελίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «μπλοκάροντας» το μηχάνημα και ζητώντας 100 ευρώ για να το ξεμπλοκάρει.

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ότι πρόκειται για το λογισμικό με την ονομασία «Ransomware» ή κοινώς «ιός των 100 ευρώ», που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο Διαδίκτυο και παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Περισσότεροι από 20.000 πολίτες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», πρόκειται για έναν διεθνή ιό, που έχει απασχολήσει ακόμη και την Ιντερπόλ. Τα θύματά του παγκοσμίως είναι εκατομμύρια, όπως και τα κέρδη των κράκερ -των δημιουργών του δηλαδή- που εκτιμώνται γύρω στα 450 εκ. ευρώ! Στα μηνύματα που εμφανίζονται στους χρήστες του εξωτερικού, ο υπολογιστής φαίνεται ότι μπλοκάρει από την αντίστοιχη υπηρεσία ασφαλείας της χώρας.

Η «πηγή» του ιού φαίνεται πως εντοπίζεται σε χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ συλλήψεις για το θέμα έχουν γίνει στη Γερμανία.

Στην ελληνική του εκδοχή, το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη το οποίο αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Με πιστωτική
    Στο κείμενο που φαίνεται στη σελίδα αυτή αναφέρεται ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20.000 ανυποψίαστοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πέσει θύμα του συγκεκριμένου ιού. Μάλιστα, πολλά είναι τα τηλεφωνήματα στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. από πολίτες που είτε ζητούν λεπτομέρειες για το «μπλοκάρισμα», είτε έχουν ήδη καταβάλει το ζητούμενο ποσό και ο υπολογιστής τους δεν έχει ξεμπλοκάρει.

Η αρμόδια υπηρεσία παρακαλεί τους χρήστες του Διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να μην προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού για την απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού.

Πηγή: ethnos.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description δΗΜΗΤΡΗΣ | Ιουλίου 1, 2013 2:35 μ.μ. | Reply
Ενας ακομα λόγος να παίρνουμε συχνα back-up το σκληρού ;)
Ότι και να συμβεί με ένα format και ένα restore ο υπολογιστής επανέρχεται στην κατάσταση που ήταν πριν
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο