Ειδήσεις Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Νέα ερμηνεία του ΔΛΠ 18 στην πιστότητα πελατών λιανικής

Μια νέα ερμηνεία που σχετίζεται με το διεθνές λογιστικό πρότυπο IAS 18 κι αφορά το λογιστικό χειρισμό των ποικίλων προγραμμάτων πιστότητας πελατών λιανικής, εξέδωσε προς δημόσια διαβούλευση η επιτροπή ερμηνειών διεθνούς λογιστικής IFRIC του συμβουλίου διεθνών λογιστικών προτύπων IASB....

Μια νέα ερμηνεία που σχετίζεται με το διεθνές λογιστικό πρότυπο IAS 18 κι αφορά το λογιστικό χειρισμό των ποικίλων προγραμμάτων πιστότητας πελατών λιανικής, εξέδωσε προς δημόσια διαβούλευση η επιτροπή ερμηνειών διεθνούς λογιστικής IFRIC  του συμβουλίου διεθνών λογιστικών προτύπων IASB.
 
Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, τα διαφορετικά τμήματα μιας συναλλαγής πώλησης υποχρεωτικά θα πρέπει να αναγνωρίζονται ξεχωριστά λογιστικά, αν αυτό είναι απαραίτητο για την απεικόνιση της ουσίας των συναλλαγών. Η υπό δημόσια διαβούλευση ερμηνεία ονομάστηκε IFRIC D20 (Customer Loyalty Programmes).

Στην ερμηνεία  IFRIC D20 προβλέπεται ότι εταιρίες οι οποίες στο πλαίσιο προγραμμάτων προώθησης πιστότητας των πελατών τους, απονέμουν σε αυτούς μετά από αγορές τους «πόντους» αεροπορικά μίλια, βαθμούς κτλ., θα αναγνωρίζουν μέρος μόνο των εσόδων της αρχικής πώλησης, της οποίας το σύνολο της αξίας θα αναγνωρίζεται μόνο μετα την πλήρη κι εξαντλητική παροχή των υπεσχημένων ωφελημάτων (π.χ εκπτώσεις, δωρεάν παροχές κ.ά.) που πηγάζουν από αυτή. Η Επιτροπή IFRIC έκρινε με αυτόν τον τρόπο οι βαθμοί, πόντοι κτλ. που απονέμονται μέσω προγραμμάτων πιστότητας πελατών, πρακτικά αποτελούν ξεχωριστά αγαθά ή υπηρεσίες, για τα οποία οι πελάτες πληρώνουν εμμέσως.

Η πρακτική διαφορά της μεθόδου που ισχύει μέχρι σήμερα και αυτής που εισάγει η νέα ερμηνεία του IFRIC έγκειται στον υπολογισμό της αξίας της υποχρέωσης. Με την ισχύουσα μέθοδο, η αντίστοιχη υποχρέωση αναγνωρίζεται στη βάση εκτιμώμενου κόστους, ενώ με τη νέα πρακτική η υποχρέωση θα βασίζεται με σαφήνεια στις τιμές πώλησης.
 
Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο