Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Πρόστιμα από 300 έως 15.000 ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

«Επί τόπου» πρόστιμα από 300 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα «κόβουν» οι επιθεωρητές εργασίας για 8 παραβιάσεις της εργατικής και της ασφαλιστικής νομοθεσίας, περιλαμβανομένης και της απασχόλησης αδήλωτου στο ΙΚΑ εργαζόμενου.

Την επιβολή άμεσων και επιτόπιων προστίμων, που θα επιβάλλονται ανεξάρτητα των άλλων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση .

Η απόφαση μειώνει το ύψος του κατώτατου και του ανώτατου προστίμου (στα 300 ευρώ από 500 ευρώ και στα 15.000 ευρώ από 25.000 ευρώ, αντίστοιχα) που προέβλεπαν προηγούμενες διατάξεις και θεωρήθηκαν «εξαντλητικά» για τις επιχειρήσεις, αυξάνει την έκπτωση από 30% σε 40% αν εξοφληθεί ενώ επιβάλλει «αυτόματο» πρόστιμο για κάθε ένα ανασφάλιστο απασχολούμενο στο πλαίσιο της πολιτικής καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής η οποία στερεί το ΙΚΑ από έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ελεγχοι
Με την επιβολή επιτόπιου προστίμου και την απόφαση για την ενίσχυση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ με τη συνδρομή και της οικονομικής αστυνομίας, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι αφενός «τερματίζεται το καθεστώς της παρελκυστικής διαδικασίας ανταλλαγής απολογητικών υπομνημάτων και διευκρινιστικών εγγράφων που, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούσαν στην αποφυγή πληρωμής των προστίμων» και αφετέρου στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους εξακολουθούν να παρανομούν.

Τα πρόστιμα
Με βάση την υπουργική απόφαση, τα πρόστιμα για τις 8 παραβιάσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Όταν κατά τη διενέργεια ελέγχου του ισχύοντος πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας, διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία επιβάλλεται διοικητική κύρωση (πρόστιμο) αμελλητί, κατά δέσμια αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας, χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων:

Για τη μη αναγραφή εργαζόμενου στον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας και για κάθε απασχολούμενο αδήλωτο εργαζόμενο: 1.500 ευρώ

Για τη μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών, βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολουμένου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων, εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο, του βιβλίου δρομολογίων των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων και οδηγών τουριστικών λεωφορείων και του βιβλιαρίου εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων πρόστιμα 300 ευρώ για επιχείρηση /εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 1 έως 10 πρόστιμο, 1.000 ευρώ με αριθμό εργαζομένων από 11 έως 50, 2.000 ευρώ με αριθμό εργαζομένων από 51 έως 150 πρόστιμο, 3.000 ευρώ με αριθμό εργαζομένων από 151 έως 250 πρόστιμο και 5.000 ευρώ για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 251 και πάνω.

Για τη μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες πρόστιμο 7.200 ευρώ για επιχείρηση/εργοδότη χαμηλής κατηγορίας επικινδυνότητας, 10.000 ευρώ για επιχείρηση/εργοδότη μεσαίας κατηγορίας επικινδυνότητας και 15.000 ευρώ σε υψηλής κατηγορίας επικινδυνότητας.Για τη μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων, ανά μηχάνημα έργου, ανά περίπτωση, πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο