Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Mε την έκδοση του τιμολογίου και όχι με την είσπραξη η έκπτωση στην έκτακτη εισφορά των φωτοβολταϊκών

Mε την υπ΄αριθμόν ΠΟΛ.1095/29.4.2013 ΠΟΛ που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης και εκδόθηκε στις 29 Απριλίου 2013, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καθώς την έκτακτη εισφορά που παρακρατείται κάθε μήνα με το αντίστοιχο τιμολόγιο προς τον ΛΑΓΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ, δεν επιτρέπεται να την δηλώσουν ως ποσό που εκπίπτει από τα έσοδά τους (έστω και σε βάθος πενταετίας όπως προβλέπει ο νόμος), παρά μόνον όταν εξοφλείται το αντίστοιχο τιμολόγιο.

Ωστόσο φαίνεται ότι το θέμα αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Στάθης, παραγωγός φωτοβολταϊκών και ταυτόχρονα λογιστής, έστειλε σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών και έλαβε επίσημη απάντηση. Από την παράγραφο 4 της απάντησης προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο χρόνος κατά τον οποίο λογίζεται ότι έγινε η παρακράτηση είναι ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου και όχι ο χρόνος κατά τον οποίο γίνεται η εξόφληση του παραπάνω τιμολόγιου όπως αρχικά άφηνε να εννοηθεί η ΠΟΛ 1095 του κ. Θεοχάρη.

Όπως σημειώνει σχετικά ο κ. Στάθης, «μετά την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αθροίσουμε το σύνολο των παρακρατήσεων που μας έγινε μέσα στο 2012 και να το πολλαπλασιάζουμε με το 20% (1/5) και αυτό είναι το ποσό που θα αφαιρέσουμε από τα έσοδα της χρήσης μαζί με τα άλλα έξοδα για να προκύψει το φορολογητέο εισόδημα. Προσοχή ως έσοδο λαμβάνουμε το συνολικό ποσό του τιμολογίου πριν γίνει η παρακράτηση.

Το επόμενο έτος θα έχουμε πάλι το 20% της παρακράτησης του 2012 και το 20% της παρακράτησης του 2013. Με λίγα λόγια το αντιμετωπίζουμε όπως και τις αποσβέσεις, αλλά σε αυτήν την περίπτωση έχουμε σταθερή μέθοδο και όχι φθίνουσα όπως έχουμε στον εξοπλισμό».

H Σχετική απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Πηγή www.energypress.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ELEOS | Ιουνίου 26, 2013 2:53 μ.μ. | Reply
ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ 2 ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ! ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΕΙ Κ ΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
image description globals | Ιουνίου 26, 2013 6:40 μ.μ. | Reply
Διόρθωση.
Δεν ανακοινώνουν τίποτα, απλώς κάποιος συνάδελφος έκανε ερώτηση και βοήθησε κάποιους από εμάς που έχουμε ακόμη ατομικές με φωτοβολταικά.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο