Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Επί τόπου» πρόστιμο έως 1.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστo απασχολούμενο

«Επί τόπου» πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο απασχολούμενο θα «κόβουν» στο εξής οι επιθεωρητές εργασίας όταν εντοπίζουν αδήλωτους εργαζόμενους. Την επιτόπια επιβολή του προστίμου -το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 1.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο και θα πληρώνεται απ/ευθείας στις ΔΟΥ με έκπτωση 40% εφόσον εξοφλείται εμπρόθεσμα- προβλέπει σχέδιο απόφασης του υπουργείου Εργασίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των ποινών για την ανασφάλιστη εργασία και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Με την επιβολή άμεσου και επιτόπου προστίμου (το οποίο θα «κόβεται» ανεξάρτητα των άλλων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και θα ισχύει και για άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας) «τερματίζεται το καθεστώς της παρελκυστικής διαδικασίας ανταλλαγής απολογητικών υπομνημάτων και διευκρινιστικών εγγράφων που, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούσαν στην αποφυγή πληρωμής των προστίμων», υπογραμμίζουν στην «Η» κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση των προστίμων με αντικειμενικά κριτήρια έτσι ώστε να αποκλείεται η υποκειμενική εκτίμηση του ελεγκτή - επιθεωρητή.

Η επιβολή επιτόπιων προστίμων εντάσσεται στα νέα μέτρα καταπολέμησης της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής (συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, εντατικοποίηση ελέγχων, μηνιαία υποβολή ΑΠΔ, καθιέρωση ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις, αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ στο πρότυπο του ΣΔΟΕ κ.λπ.) που έχει υπολογιστεί ότι στερεί το ΙΚΑ από έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ σε χώρους και κλάδους υψηλής συγκέντρωσης παραβατικότητας (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις κ.ά.) έχουν αποκαλύψει ότι το ποσοστό των ανασφάλιστα απασχολούμενων κινείται από 36% - 45%, ενώ ξεπερνά το 50% στους απασχολούμενους αλλοδαπούς.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dIMOSTHENIS | Ιουνίου 25, 2013 11:58 π.μ. | Reply
Κανονικα το πρόστιμο επρεπε να είναι το 10πλασιο των εισφορων που έχει γινει εισφοροδιαφυγή. Οχι 1500 -600=900. Αυτό ειναι τρίχες!
image description Πετεφρησ | Ιουνίου 25, 2013 11:52 π.μ. | Reply
Ελεγχοι πότε θα γίνονται? Ολος ο τουριστικός κλάδος, και όχι μόνο, ζει με ανασφάλιστους ή υποασφαλιζόμενους εργαζόμενους!!! Εχουν δει τί γίνεται εκει έξω? Η' μόνο ξέρουν να κυκλοφορούν με BMW των 750.000€?
image description dora | Ιουνίου 27, 2013 3:29 μ.μ. | Reply
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι κάνεις τηλεφωνική επώνυμη καταγγελία και δεν έρχονται καν να την επιβεβαιώσουν. Σε ποιούς κάνουν ελέγχους, μας δουλεύουνε; Οπότε μετά σου λέει και ο εργοδότης: Μα καλά πως φαντάστηκες ότι θα σου βάζω ένσημα! (true story)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο