Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών - Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο

Λεπτομέρειες για το προσχέδιο του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών φέρνει στη δημοσιότητα το capital.gr.

Πρόκειται για ένα μακροσκελές σχέδιο νομοθετήματος η ψήφιση του οποίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και βελτίωσης της διαφάνειάς της.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των φορολογούμενων και των φορολογικών αρχών περιγράφονται με λεπτομέρεια ενώ ξεχωρίζουν και σημεία που αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

Το σύνολο του προσχεδίου του νομοθετήματος το οποίο, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο, θα πρέπει μαζί με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 περιλαμβάνει 67 άρθρα. Σε αυτά τα άρθρα ξεχωρίζει:

-η δυνατότητα της εφορίας να προσδιορίζει τέσσερα διαφορετικά είδη φόρου. Τον κανονικό προσδιορισμό φόρου,  τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό φόρου, τον διορθωτικό προσδιορισμό φόρου, και τον προληπτικό προσδιορισμό φόρου. Στην τελευταία περίπτωση ο φόρος προσδιορίζεται προληπτικά αν υπάρχουν υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα ή να μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου.

-η οριζόντια διάταξη για την καταπολέμηση της νομότυπης φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια της χρήσης των παραθύρων της φορολογικής νομοθεσίας για την πραγματοποίηση εικονικών ή πραγματικών συναλλαγών μεταξύ φορολογούμενων με αποκλειστικό στόχο την απόκρυψη εισοδήματος και την αποφυγή πληρωμής φόρου. Πρόκειται για το άρθρο 37 του προσχεδίου του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

-η καθιέρωση πενταετούς ορίου για την παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλλει φόρους για μια φορολογική υπόθεση. Η προθεσμία αυτή μπορεί υπό όρους να παραταθεί. Μάλιστα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει διαπράξει φοροδιαφυγή η σχετική προθεσμία παρατείνεται στα 20 έτη.

- η εφορία υποχρεώνεται εντός 90 ημερών  να επιστρέφει φόρους στους φορολογούμενους. Αν καθυστερήσει περισσότερο τότε θα πρέπει να καταβάλει εντόκως το επιστρεφόμενο ποσό.

-τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ανεξόφλητες οφειλές προς το δημόσιο θα ενεργοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών από την προθεσμία πληρωμής του φόρου.

Πρόστιμα

Ο φορολογούμενος ή οποιοδήποτε πρόσωπο υπόκειται σε πρόστιμο στις εξής περιπτώσεις:

α)           εάν δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα,
β)            εάν δεν υποβάλλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα,
γ)            εάν δεν παρακρατήσει φόρο,
δ)            εάν δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της Φορολογικής Διοίκησης,
ε)            εάν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
στ)          εάν δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή το διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου,
ζ)             εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος, ή
η)            εάν δεν συμμορφωθεί με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων

Τα πρόστιμα για τις παραπάνω παραβάσεις καθορίζονται ως εξής:

α)           300 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων

β)            1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και

γ)            2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.  Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογούμενου στην ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στη διπλάσια αξία του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης διάπραξης παράβασης ιδίου τύπου εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στην τετραπλάσια αξία του αρχικού προστίμου.

Δείτε το προσχέδιο εδώ.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description εγώ | Ιουνίου 25, 2013 3:18 μ.μ. | Reply
ΒΑΡΕΘΗΚΑ !!!
Σας έχω βαρεθεί όλους.
Τα τελευταία 5 χρόνια έχω δώσει 500.000 ευρώ σε φόρους ακόμα και για ποσά που δεν έχω εισπράξει. Θα έπρεπε να ζω σαν βασιλιάς.
Τώρα που η τράπεζα μου παίρνει το σπίτι και η επιχείρηση μου κλείνει από την ταμειακή ασφυξία δικαιούμαι κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους ; Τόσα χρόνια έχω δώσει το αίμα μου. Δούλεψα αντί να κάνω διακοπές. Πλήρωσα αντί να κλέβω. Στερήθηκα τα χρόνια μου και τα παιδιά μου.
Αύριο ίσως μπω και φυλακή για τα χρέη της εταιρίας .... Που είναι η κοινωνία και όσοι χρηματοδοτήθηκαν από τον αγώνα μου ;
Και Λεόντιο εταιρία να είχαμε θα προσπαθούσαν να την σώσουν για το συμφέρων τους !!!!

Άντε στον αγύριστο λοιπόν ... εγώ δεν έχω να σας προσφέρω τίποτα άλλο .... ΒΑΡΕΘΗΚΑ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο