Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ
Αλλες ειδήσεις

Τρία χρόνια αναμονή για επιστροφή ΦΠΑ - Με το σταγονόμετρο η επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις

Με το σταγονόμετρο προχωρούν οι επιστροφές του ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις. Αν και από τον Μάρτιο το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει και πλέον προβλέπονται διαδικασίες-εξπρές για την καταβολή του ΦΠΑ, ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου επιστροφές φόρου είχε λάβει μόλις 1 στους 10 δικαιούχους.

Συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στις 120 Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας ανέρχονται σε 10.533. Από αυτές οι 7.671 αιτήσεις παραμένουν απλήρωτες, ενώ ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί σε 1.562 υποθέσεις, δηλαδή μόλις σε 1 στις 10 αιτήσεις. Σε 2.713 υποθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική  Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών οι 7.671 απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αντιστοιχούν σε φόρο 1,23 δισ. ευρώ. Πρέπει να τονισθεί ότι ο ΦΠΑ που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη Μαρτίου ήταν 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι μέσα σε τρεις μήνες έχουν επιστραφεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Πολλές είναι οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με αναμονή μεγαλύτερη των 120 ημερών. Οι περισσότερες από αυτές και συγκεκριμένα οι 1.101 από σύνολο 5.301 υποθέσεων αφορούν υποθέσεις που χειρίζεται η ΔΟΥ Πλοίων. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ δείχνουν πως δεν εφαρμόζεται στην πράξη η νέα διαδικασία επιστροφής φόρων που έχει ενεργοποιήσει από τον Μάρτιο 2013 το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία σε πρώτη φάση γίνεται αυτεπάγγελτα συμψηφισμός χρεών και οφειλών από την Εφορία. Εν συνεχεία και σε διάστημα 10 ημερών εκδίδεται επιταγή στο όνομα του δικαιούχου για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά οι επιστροφές γίνονται σε διάστημα δύο μηνών ή το αργότερο τριών μηνών. Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών γίνεται με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΝΙΚΟΣ | Ιουνίου 25, 2013 10:16 π.μ. | Reply
ετσι για να μην κοροιδευομαστε. αμεση επιστροφη ΦΠΑ και μπαρμπουτσαλα. εγω εχω 2 αιτησεις επιστροφης ΦΠΑ, μια κατατειθεμενη το 2008 και μια το 2010 και ακομη περιμενω! εχουν περασει 2 ολυμπιαδες και δεν βλεπω ουτε μεχρι την τριτη να εχει γινει τιποτα
image description er | Ιουνίου 25, 2013 10:31 π.μ. | Reply
σταγονα δροσιας
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο