Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το ΔΝΤ σηκώνει τα χέρια ψηλά για τη φοροδιαφυγή!

Το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη του το πώς οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφύγουν για να επιβιώσουν. Η έκθεση καταγράφει όλες τις διαδικασίες που κυριαρχούν στο φορολογικό σύστημα και δίνει ελαφρυντικά στους Έλληνες για την επιλογή τους να αποκρύπτουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο ταμείο σημαντικούς πόρους. Η έκθεση του Ταμείου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά δημοσιοποιήθηκε διακριτικά πρόσφατα, αφορά τη φορολογική διοίκηση, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή και ουσιαστικά εξηγείται με λεπτομέρειες γιατί το να πληρώνει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι παράλογο!


Με βάση όσα αναλύονται στην έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, οι λόγοι που εντοπίζονται και για τους οποίους είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Όπως περιγράφεται στην έκθεση, ο φορολογούμενος που είναι καθ΄ όλα τυπικός στις φορολογικές του υποχρεώσεις χρεώνει 23% ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες του, ασφαλίζει τους εργαζομένους του και καταβάλλει συνολικές εισφορές και φόρους ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών τους και καταβάλλει φόρους κερδών και εισοδήματος δηλώνοντας όλα τα εισοδήματά του. Στο τέλος, επειδή αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν όλα τα παραπάνω και φοροδιαφεύγουν, θα αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο»! Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο φοροφυγάς, ο οποίος δεν χρεώνει ή «τσεπώνει» τον ΦΠΑ 23%, απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο παραγωγικός, καταφέρνει να μένει στην αγορά εκμεταλλευόμενος πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους λόγω της μη πληρωμής φόρων και εισφορών.

2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους! Η επιχείρηση που είναι τυπική επιβαρύνεται με ένα συνολικό εργατικό κόστος για φόρους και εισφορές ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζόμενων. Αντίθετα, η επιχείρηση που απασχολεί ανασφάλιστους κατά μέσο όρο ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας μία φορά κάθε 10 χρόνια και, εφόσον εντοπιστεί ανασφάλιστη εργασία, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Δηλαδή το πρόστιμο είναι ο μισθός, οι εισφορές και οι φόροι για έναν μόνο μήνα ενός εργαζόμενου. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει και την ποινή της διακοπής λειτουργίας, η οποία όμως επιβάλλεται σπανίως.

3. Η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια. Ο φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει όλο το εισόδημά του βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση του φόρου. Για να πληρώσει, μπορεί να δανειστεί από μια τράπεζα με τραπεζικό επιτόκιο. Αν δεν πληρώσει, θα χρεωθεί με μηνιαίο επιτόκιο 1% και θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να διωχθεί και ποινικά. Ο φορολογούμενος που δεν θα δηλώσει το εισόδημά του είναι σχετικά απίθανο να εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές. Ακόμα και αν εντοπιστεί, θα μπορέσει να συμβιβαστεί με την Εφορία για να πληρώσει πολύ λιγότερα από τα πρόστιμα που του επιβάλλονται, ενώ παύει και η ποινική του δίωξη. Μάλιστα, εφόσον πληρώσει και εφάπαξ τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν, γλυτώνει και επιπλέον 5%.

4. Η αναμονή για την επόμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών. Ο φορολογούμενος που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις πληρώνει στην ώρα τους όλους τους φόρους που του βεβαιώνονται. Ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις.

5. Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, ο φορολογούμενος που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Αυτούς τους πρόσθετους φόρους μπορεί να τους πληρώσει σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, λίγοι πληρώνουν. Συμφέρει να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό διαφυγής. Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όπου η συζήτηση της υπόθεσής τους καθυστερεί έως και 10 χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν τους φοροφυγάδες.

6. Χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων. Οι φορολογούμενοι που είναι συνεπείς εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εγκαίρως και πληρώνουν και τους φόρους τους εγκαίρως. Αντίθετα, πολλοί περιμένουν τη χορήγηση παράτασης, η οποία συνήθως δίνεται, και καθυστερούν με αυτόν τον τρόπο και την πληρωμή των φόρων.

7. Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Καλούνται να πληρώσουν φόρους και την ίδια στιγμή ξοδεύουν αδρά για βασικές κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, η υγεία και οι μεταφορές. Στην παιδεία τα νοικοκυριά αιμορραγούν οικονομικά, λόγω της παραπαιδείας (φροντιστήρια κ.λπ.), ενώ στην υγεία αναγκάζονται να πληρώνουν ποσά κάτω από το τραπέζι, όπως είναι το γνωστό «φακελάκι». Στις μεταφορές αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ ακριβά διόδια για τη χρήση αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος είναι στην καλύτερη περίπτωση χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description 45 | Ιουνίου 24, 2013 1:19 μ.μ. | Reply
τα σηκωσε
image description SARAKINOS | Ιουνίου 24, 2013 1:19 μ.μ. | Reply
Τελικά χτύπησε στην καρδιά του προβλήματος. Τις πταίει λοιπόν ,εκτός από μας που τα βλέπαμε;
Οι πελάτες; Δεν νομίζω, όταν η φοροδοτική ικανότητα του λαού έχει φτάσει στο κόκκινο. Προφανώς το φορολογικό σύστημα, που πρέπει να "εκσυγχρονισθεί" και να "εξορθολογιστεί" όπως είναι οι προσφιλείς όροι των κυβερνώντων, τέως και νυν. Αλλά όταν το βαρέλι είναι άπατο, που θα βρεθούν τα λεφτά; Η μήπως υπάρχουν , άλλη προσφιλής έκφραση των τέως κυβερνώντων και νυν αντιπολιτευομένων. Το ξύλο ποιος θα το φάει;
image description forotexnis | Ιουνίου 24, 2013 2:26 μ.μ. | Reply
πολυ καλο το σχολιο συναδελφε.....αλλα μονο η ισοπεδωση (εξοντωση) των παντων και κυριως των πολιτικων οντοτητων θα φερει ηρεμια
image description platjohn | Ιουνίου 24, 2013 7:40 μ.μ. | Reply
Ποιό αλήθεια δεν γίνεται. ποιός φταίει λοιπόν για την φοροδιαφυγή? μάλλον αυτός που σε σπρωχνει να το κάνεις.
και θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα μου προσωπικό . είμαι ελεύθερος επαγγελματίας 30 χρόνια ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ . μου έτυχε να πρέπει να κάνω ένα σοβαρώτατο χειρουργείο η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάνει το κουμάντο μου γιατι πίστευα πως δεν θα μου συνεβαινε ποτέ.
και ομως μου συναίβη. από την στιγμή που μπήκα στην κλινική έσκαγα χρήμα χωρίς απόδειξη που πήγαινε σύννεφο.......επειδή όμως πρόκειται για την υγεία μας δεν μιλάμε. αναρωτιόμουν τότε οι μεγαλοκαρχαρίες πολιτικοί που χειρουργούνται? και ποιο τρόπο δίνουν το φάκελλο με τα χρήματα? με απόδειξη?
image description GRD | Ιουνίου 24, 2013 9:31 μ.μ. | Reply
Χωρίς βέβαια να πουλάω δασκαλίκι να θυμίσω καταρχήν τις τέσσερεις βασικές αρχές της (δημοσιο)οικονομικής : το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΟ ,ΔΙΚΑΙΟ ,ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ.
Και την πέμπτη το ώφελος ενός φόρου να είναι μεγαλύτερο από το κόστος συλλογής του.
Έτσι (και μόνο έτσι) ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ θεμελειώνεται η φορολογική συνείδηση στους πολίτες (όταν δηλαδή βλέπουν τα χρήματά τους να ποιάνουν τόπο) ,όπως στην περίπτωση της σκανδιναυίας. Ποιά από τις παραπάνω ΒΑΣΙΚΕΣ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ) ΑΡΧΕΣ τηρήθηκε στην Ελλάδα?
Είναι το φορολογικό σταθερό (αλλαγές κάθε λίγο όταν και όπως μας κατέβει) ,είναι απλό και κατανοητό στους πολίτες (δεν το κατέχουν οι φοροτεχνικοί) ,είναι δίκαιο (ρωτάω τώρα) ,είναι ανταποδοτικό (παρα-παιδεία ,παρα-υγεία ,παρα-ασφάλιση...)
Οι διαπιστώσεις της μελέτης είναι σε γενικές γραμμές σωστές.
Επίσης να σημειώσουμε ότι αποτελεί ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (γνώμη μου) η αποφυγή πληρωμής φόρων όταν το προσδοκώμενο ώφελος της φοροδιαφυγής είναι μεγάλο και πάντως ικανό για την ανάληψη του κινδύνου. (πχ και μόνο η μη απόδοσή του φπα -εκεί παρατηρείται και η μεγάλη φοροδιαφτυγή -ανεβάζει το συντελεστή κέρδους κατά 23% !)
Προσθέστε και την άθλια πραγματικά οικονομική κατάσταση των ιδιωτών και επιχειρήσεων (που χρησιμοποιούν τον φπα ως κεφάλαιο κίνησης) και θα έχετε την εξήγηση (και την λύση) του φαινομένου.
image description ariszis | Ιουνίου 24, 2013 10:48 μ.μ. | Reply
Αγαπητέ GRD πολύ ορθές και καίριες οι επισημάνσεις σου. Μόνον για την παράγραφο περί «ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ » πιστεύω πως για τις μικρές και μεσαίες τουλάχιστον επιχειρήσεις, η μη απόδοση του ΦΠΑ (συνήθως κατά ένα μέρος) είναι κυρίως «ανάγκη» και όχι «ευκαιρία».
image description LOG | Ιουνίου 24, 2013 10:51 μ.μ. | Reply
Ο 7ος λόγος λέει όλη την αλήθεια. Τέλος...
image description elias stratakis | Ιουνίου 26, 2013 10:32 π.μ. | Reply
Και τι έγινε που το διαπίστωσαν; Δεν το ξέραμε μήπως; Μέτρα θα πάρουν; Θα επιβάλουν κάποια αλλαγή; Ευκαιρία είναι να αλλάξουν τώρα όλα αυτά, αλλά θα γίνει αυτό; ή θα μείνουν στις διαπιστώσεις;
image description elias stratakis | Ιουνίου 26, 2013 10:43 π.μ. | Reply
Κάποτε κι στην χώρα μας οι φόροι θα γίνουν ανταποδοτικοί.... χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο