Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχεδιάζεται Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων

Είχε καταργηθεί λόγω της υπολειτουργίας του

Ανοιχτό να εξετάσει τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «εφόσον το εγχείρημα κριθεί βιώσιμο και ωφέλιμο για την Εθνική Οικονομία το υπουργείο θα εξετάσει την πρόταση αυτή».

Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων προϋπήρχε, όμως ανεστάλη λόγω της υπολειτουργίας του, αναφέρει στο έγγραφο ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή δύο έγγραφα, ένα από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τα οποία προκύπτει ότι το εγχείρημα και οι προτάσεις δημιουργίας θεσμικού πλαισίου που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς εμπορευμάτων, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο επεξεργασίας και σχεδιασμού από τους αρμόδιους φορείς.

Το ΧΑΑ

Όπως ειδικότερα αναφέρει το ΧΑΑ «σε προηγούμενο χρόνο εκπόνησε μια προμελέτη σχετικά με τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με βασικό προϊόν διαπραγμάτευσης το ελαιόλαδο, όπου η χώρα μας είναι η 3η σε κατάταξη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο το Χρηματιστήριο μελέτησε και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά κυρίως και τις εξελίξεις και προοπτικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα οποία και αυτά εντάσσονται στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων».

Σχετικά δε με τη διαπραγμάτευση αγροτικών προϊόντων, το ΧΑΑ κάνει γνωστό ότι «η συγκεκριμένη προμελέτη κατέδειξε ότι κομβικό σημείο επιτυχίας του εγχειρήματος, είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου από πλευράς κόστους και ποιότητας, δικτύου αποθηκών και γραφείων πιστοποιήσεως, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί και εξασφαλιστεί η φυσική παράδοση (physical delivery) των προϊόντων».

Το ΧΑΑ υπογραμμίζει μάλιστα στο σημείο αυτό ότι σε θέματα υποδομών για τη διαπραγμάτευση, την εκκαθάριση, διαχείριση κινδύνου και διακανονισμό η ΕΧΑΕ είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις του εγχειρήματος, καθώς επί των θεμάτων αυτών έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει όλα τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργώντας ένα σύγχρονο δίκτυο μελών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκτέλεση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Στις παραπάνω προσπάθειες το Χρηματιστήριο συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα θέματα πλαισίου και συζητά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και χρηματιστηριακές αλλά και φυσικά τα εμπορικά επιμελητήρια. Πρόσφατα δε, διοργανώθηκε συνάντηση με το προεδρείο του ΕΒΕΠ το οποίο εξέφρασε το ενδιαφέρον του και τη διάθεσή του να συνεργαστεί μαζί μας στην κατεύθυνση αυτή. Στη συνάντησή μας συμφωνήθηκε η εκπόνηση από το ΕΒΕΠ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο δύο τεχνικών μελετών», αναφέρεται στο έγγραφο και γίνεται γνωστό ότι οι μελέτες αφορούν στην ανάλυση και παρουσίαση των διαδικασιών διάθεσης και εμπορίας scrap ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της σκοπιμότητας της χρηματιστηριακής διάθεσης του προϊόντος. Αποφασίστηκε επίσης η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στα θέματα αποθήκευσης και πιστοποίησης εμπορευμάτων αλλά και ανάπτυξη προτάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου παράδοσης εμπορευμάτων στο οποίο μπορούσε να στηριχθεί ένα χρηματιστήριο.

Παράλληλα σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και παρακολουθώντας τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, εκπονείται μελέτη για το σχέδιο νόμου που θα απαιτηθεί και το οποίο θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη του τα αποτελέσματα των παραπάνω δύο μελετών αλλά και προτάσεις των συμμετεχόντων στην κεφαλαιαγορά.

Όπως επισημαίνεται, είναι σημαντικό σε ένα τέτοιο νομοθέτημα να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά των προϊόντων και των δυνατοτήτων εμπορίας τους, ώστε να ενισχύεται η επιτυχία του εγχειρήματος. Σημειώνεται όμως επίσης και ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός χρηματιστηρίων εμπορευμάτων στην Ευρώπη, που είτε είναι ανενεργά, είτε παρήκμασαν μη μπορώντας να μετεξελιχθούν, είτε έχασαν το όποιο οικονομικό ενδιαφέρον.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε έγγραφό της και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι σε συνεργασία με το ΧΑΑ εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου με την οποία έχει επισημάνει ότι η θετική εισήγηση του ΧΑΑ για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων έχει κινητοποιήσει φορείς του Πειραιά, της πόλης που φιλοξενούσε στην αρχή του αιώνα το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι η πόλη του Πειραιά δικαιωματικά, διεκδικεί τη φιλοξενία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων διότι αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων και υπάρχει πρόθεση από το ΕΒΕΠ να διαθέσει χώρο για τη στέγαση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και γιατί η προοπτική αυτή έχει τη στήριξη της πόλης.Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο