Νέα επέκταση του ωραρίου του Χ.Α

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Σεπτέμβριος 2006
Nέα επέκταση ωραρίου συνεδρίασης κατά μία ώρα αποφάσισε χθες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, έπειτα από σχετική πρόταση του προέδρου του Σπ. Καπράλου και έτσι από τις 2 Οκτωβρίου, η συνεδρίαση θα ξεκινα μία ώρα νωρίτερα, στις 10.30 π.μ. Taxheaven.gr

Nέα επέκταση ωραρίου συνεδρίασης κατά μία ώρα αποφάσισε χθες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, έπειτα από σχετική πρόταση του προέδρου του Σπ. Καπράλου και έτσι από τις 2 Οκτωβρίου, η συνεδρίαση θα ξεκινα μία ώρα νωρίτερα, στις 10.30 π.μ.
Μαζί της θα ξεκινά και η διαπραγμάτευση για την Αγορά Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (από τις 10.30 έως τις 12.00, για μιάμισι ώρα, αντί για 11.30 - 12.30 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Στόχος των αλλαγών είναι να ενισχυθεί ο όγκος των συναλλαγών αν και το πάγιο αίτημα της αγοράς είναι να επεκταθεί η συνεδρίαση το απόγευμα και όχι το πρωί. Oσον αφορά την κοινή πλατφόρμα Χ.Α. - ΧΑΚ, ο κ. Καπράλος δήλωσε πως το ΧΑΚ έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα σε λειτουργικό και κανονιστικό επίπεδο και η λειτουργία της επίκειται. Hδη, έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές με την τελευταία να έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, τα δύο χρηματιστήρια, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των δοκιμών, θα προσδιορίσουν από κοινού την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται και οι απαραίτητες κινήσεις από πλευράς Χ.Α. προκειμένου να λειτουργήσει η κοινή πλατφόρμα. Eτσι, στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαχείριση του Επικουρικού από το Κεντρικό Αποθετήριο και έναν μήνα ακριβώς αργότερα ( στις 18/10) τα μέλη του Χ.Α. θα πάρουν πίσω κεφάλαια ύψους περίπου 53 εκατ. ευρώ. Με την επίλυση του Επικουρικού ανοίγει στην αγορά και το θέμα των εξ’ αποστάσεως μελών (remote members), δήλωσε ο κ. Καπράλος, προσθέτοντας ότι ήδη 5 κυπριακές χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να ενεργοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Αίτηση έχουν υποβάλει άλλες δύο κυπριακές ΑΧΕ αλλά αναμένεται πρώτα η απόκτηση του Ευρωπαϊκου Διαβατηρίου προκειμένου να εγκριθούν και από τις ελληνικές αρχές.

Πηγή express