Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πέντε εκκρεμότητες άφησε πίσω της η τρόικα

Χωρίς συμφωνία αναχώρησε η τρόικα από την Αθήνα, αφήνοντας στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων την υποχρέωση της κυβέρνησης να προτείνει ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, που εκτιμώνται στα 2,5 δισ. ευρώ. Πέραν της υποχρέωσης αυτής, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να παρουσιάσει πειστικό σχέδιο για την επίτευξη του εισπρακτικού στόχου το 2014 από τον φόρο ακινήτων, τον τρόπο κάλυψης του κενού των 600 εκατ. ευρώ από τη μη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων αλλά και της καθυστέρησης που παρατηρείται από τη μη υλοποίηση του Προγράμματος των Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΛΗΨΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την περίοδο 2013-2014 και ότι οι όποιες αποκλίσεις μπορούν να καλυφθούν από τις μεγαλύτερες επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων, τα υψηλότερα έσοδα από τον φόρο ακινήτων ακόμη και από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που δημιουργείται από τη συγκρατημένη εκταμίευση των κονδυλίων. Παραπέμπει δε στην ανακοίνωση της τρόικας, που κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων και δηλώνει έτοιμο να παρουσιάσει ό,τι του ζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη μεγάλη δόση των 8,1 δισ. ευρώ (4,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 2,2 δισ. ευρώ από την καταβολή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν).

ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ
«Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επανεξέτασε το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της τρόικας. Για να επιτραπεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, οι συζητήσεις πολιτικής θα σταματήσουν, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής του κλιμακίου θα επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου, ενώ σήμερα θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι εργασίες του Eurogroup να καταλήξουν και σε ένα δώρο για την Ελλάδα εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και μάλιστα αναδρομικά για τις χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, ποσό που έχει διατεθεί από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσουν, συγκεκριμένα, ποια κριτήρια θα διέπουν την αναδρομικότητα του μέτρου, με πιθανότερο να ισχύσει «κατά περίπτωση». Πρόσθεσε, δε, ότι τα σημεία που παραμένουν ακόμη ανοιχτά στο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι το ύψος του ποσού που θα μπορούσε να δεσμευτεί για δανειοδοτικούς σκοπούς, το οποίο εκτιμάται στα 50 έως 70 δισ. ευρώ και η συνεισφορά των κρατών μελών, που μπορεί να φτάσει το 10% έως 20%. Από τη συζήτηση, πάντως, αναμένεται να υπάρξει κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή του μέτρου από το φθινόπωρο του 2014

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο