Όλο και λιγότερες εταιρείες προσφεύγουν στο άρθρο 99

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Ιούνιος 2013
Taxheaven.gr

Σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός των εταιρειών που έχει προσφύγει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με το κύμα υπαγωγής στην πιο δημοφιλή διάταξη του ελληνικού δικαίου να έχει ανακοπεί, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr δικαστικές πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 έως σήμερα έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 περισσότερες από 1.000 εταιρείες, ενώ έχουν καταφέρει να υπαχθούν σε αυτό λίγο περισσότερες από 10, αριθμός ιδιαίτερα μικρός.

Γιατί το -μέχρι πριν από 15 μήνες- «τσουνάμι» των αιτήσεων υπαγωγής στο πτωχευτικό δίκαιο έχει πλέον υποχωρήσει;

«Μία επιχείρηση συνήθως χτυπούσε την πόρτα του άρθρου 99, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο αλλά και να δώσει στους μετόχους της ελπίδα. Η τάση αυτή έχει πια αντιστραφεί, κυρίως επειδή το οικονομικό κλίμα έχει πιάσει πάτο» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Όπως εξηγούν, τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες υιοθετούν μία πολιτική περισσότερο διαλλακτική προς τους οφειλέτες τους, συναινώντας με μεγαλύτερη ευκολία στο διακανονισμό χρεών. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια αποφυγής των δικαστικών δαπανών, χρεωφειλέτες και πιστωτές, αμφότεροι επιδιώκουν να καταλήξουν εξωδικαστικά σε συμφωνία τακτοποίησης των χρεών.

Παράλληλα, το γεγονός ότι την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 διαδέχεται ο εξονυχιστικός έλεγχος της Εφορίας στα οικονομικά της εταιρείας, αποτρέπει τις εταιρείες να προσφεύγουν -για «επικοινωνιακούς» λόγους- στην «ευεργετική» διάταξη.

Την ίδια στιγμή, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τις εταιρείες των οποίων τα μεγέθη βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά διαθέτουν βιώσιμο business plan που θα «έπειθε» τα τραπεζικά ιδρύματα να παράσχουν χρηματοδότηση.

Οι εταιρείες του άρθρου 99

Σύμφωνα με στοιχεία του Capital.gr, μέχρι σήμερα 13 εταιρείες έχουν επικυρώσει το «άνοιγμα» διαδικασίας συνδιαλλαγής (ακολουθεί της έγκρισης της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99) και στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει σε τριών ειδών ρύθμιση οφειλών με την ΔΟΥ, δηλαδή σε 156 μηνιαίες δόσεις, σε120 μηνιαίες δόσεις και σε 156 μηνιαίες δόσεις με αφαίρεση του 20% των προσαυξήσεων.

Στις 13 εταιρείες που έχουν επικυρώσει το άνοιγμα της συνδιαλλαγής συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Glou (ένδυση-υπόδηση), Κουρτίδης Α.Ε., Γήγερτον, Κλινική Αθηνών, Γαληνός, 3Guys και Σιλβεστρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμη εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να καταφέρουν να υπαχθούν στο άρθρο 99. Πρόκειται για την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική που φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες που εκπροσωπούν το 90% του δανεισμού της και η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη.

Οι προοπτικές για την εταιρεία βελτιώθηκαν, ύστερα από την ακύρωση της απόφασης πτώχευσης που είχε ζητήσει ένας από τους πιστωτές της λόγω ανεξόφλητης οφειλής ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Και αυτό διότι εάν υλοποιούνταν η συγκεκριμένη απόφαση, η εισηγμένη θα ετίθετο σε καθεστώς εκκαθάρισης και το παιχνίδι για την υπαγωγή στο άρθρο 99 ενδεχομένως να είχε οριστικά χαθεί.

Αλλά και η Sato έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμφωνία με τις εννέα πιστώτριες τράπεζες,της οποίας η επικύρωση αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.


Πηγή:www.capital.gr