Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Όλο και λιγότερες εταιρείες προσφεύγουν στο άρθρο 99

Σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός των εταιρειών που έχει προσφύγει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με το κύμα υπαγωγής στην πιο δημοφιλή διάταξη του ελληνικού δικαίου να έχει ανακοπεί, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr δικαστικές πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 έως σήμερα έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 περισσότερες από 1.000 εταιρείες, ενώ έχουν καταφέρει να υπαχθούν σε αυτό λίγο περισσότερες από 10, αριθμός ιδιαίτερα μικρός.

Γιατί το -μέχρι πριν από 15 μήνες- «τσουνάμι» των αιτήσεων υπαγωγής στο πτωχευτικό δίκαιο έχει πλέον υποχωρήσει;

«Μία επιχείρηση συνήθως χτυπούσε την πόρτα του άρθρου 99, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο αλλά και να δώσει στους μετόχους της ελπίδα. Η τάση αυτή έχει πια αντιστραφεί, κυρίως επειδή το οικονομικό κλίμα έχει πιάσει πάτο» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Όπως εξηγούν, τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες υιοθετούν μία πολιτική περισσότερο διαλλακτική προς τους οφειλέτες τους, συναινώντας με μεγαλύτερη ευκολία στο διακανονισμό χρεών. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια αποφυγής των δικαστικών δαπανών, χρεωφειλέτες και πιστωτές, αμφότεροι επιδιώκουν να καταλήξουν εξωδικαστικά σε συμφωνία τακτοποίησης των χρεών.

Παράλληλα, το γεγονός ότι την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 διαδέχεται ο εξονυχιστικός έλεγχος της Εφορίας στα οικονομικά της εταιρείας, αποτρέπει τις εταιρείες να προσφεύγουν -για «επικοινωνιακούς» λόγους- στην «ευεργετική» διάταξη.

Την ίδια στιγμή, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τις εταιρείες των οποίων τα μεγέθη βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά διαθέτουν βιώσιμο business plan που θα «έπειθε» τα τραπεζικά ιδρύματα να παράσχουν χρηματοδότηση.

Οι εταιρείες του άρθρου 99

Σύμφωνα με στοιχεία του Capital.gr, μέχρι σήμερα 13 εταιρείες έχουν επικυρώσει το «άνοιγμα» διαδικασίας συνδιαλλαγής (ακολουθεί της έγκρισης της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99) και στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει σε τριών ειδών ρύθμιση οφειλών με την ΔΟΥ, δηλαδή σε 156 μηνιαίες δόσεις, σε120 μηνιαίες δόσεις και σε 156 μηνιαίες δόσεις με αφαίρεση του 20% των προσαυξήσεων.

Στις 13 εταιρείες που έχουν επικυρώσει το άνοιγμα της συνδιαλλαγής συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Glou (ένδυση-υπόδηση), Κουρτίδης Α.Ε., Γήγερτον, Κλινική Αθηνών, Γαληνός, 3Guys και Σιλβεστρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμη εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να καταφέρουν να υπαχθούν στο άρθρο 99. Πρόκειται για την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική που φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες που εκπροσωπούν το 90% του δανεισμού της και η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη.

Οι προοπτικές για την εταιρεία βελτιώθηκαν, ύστερα από την ακύρωση της απόφασης πτώχευσης που είχε ζητήσει ένας από τους πιστωτές της λόγω ανεξόφλητης οφειλής ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Και αυτό διότι εάν υλοποιούνταν η συγκεκριμένη απόφαση, η εισηγμένη θα ετίθετο σε καθεστώς εκκαθάρισης και το παιχνίδι για την υπαγωγή στο άρθρο 99 ενδεχομένως να είχε οριστικά χαθεί.

Αλλά και η Sato έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμφωνία με τις εννέα πιστώτριες τράπεζες,της οποίας η επικύρωση αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DimitrisD | Ιουνίου 19, 2013 10:35 π.μ. | Reply
Λογικό, αφού πλέον δέχονται μόνο μετρητά και δεν έχουν επιταγές που "σκάνε".
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο