Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κλείνει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης

Να κλείσει άπαξ και δια παντός τα παράθυρα της φοροδιαφυγής στους επιτήδειους στοχεύει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Ενσωματώνοντας τη τεχνογνωσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ) σε θέματα εταιρικής φορολόγησης το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στα τέλη του Ιουνίου θα τερματίζει το σύνολο των παραβατικών συμπεριφορών που συνδέονται με εξωχώριες εταιρείες, θα περιορίζει τις ενδοομιλικές συναλλαγές και θα δημιουργεί τις συνθήκες για την επιβολή μεσοπρόθεσμα ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης (flat tax rate) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις ΕΠΕ τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης και η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα παραδώσει το αργότερο στα μέσα Ιουνίου στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα το τελικό κείμενο. Ειδικά στα ζητήματα εταιρικής φορολόγησης το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου θεωρείται περαιωμένο, ενώ απομένουν να ρυθμιστούν θέματα που άπτονται της φορολογίας φυσικών προσώπων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, με το νομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ, κωδικοποίησαν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε θέματα εταιρικής φορολόγησης, ειδικά δε τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις και τα πρωτοκολλά του ΟΟΣΑ και τις Κοινοτικές Οδηγίες και προχώρησαν στην αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (και του Ν.4110/2013) επιδιώκοντας να κλείσουν όλα τα θεσμικά «παράθυρα» που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα , προκειμένου να καταβάλουν λιγότερο φόρο.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εισάγεται ειδική νομοθεσία για τις εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Η εν λόγω νομοθεσία που υιοθετεί ως πρότυπο τους διεθνείς κανόνες CFC (Controlled Foreign Corporation Legislation) προβλέπει τεκμήρια για την ανίχνευση εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για την αποφυγή φορολογίας, αποκαλύπτει το κέρδος που δεν φορολογείται και συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με τις ίδιες διατάξεις αντιμετωπίζεται και η «πληγή» των ενδοομιλικών συναλλαγών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ενέχουν και τη χρήση offshore. Οι διατάξεις που θα εμπεριέχονται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα επικεντρώνονται στις λεγόμενες «τριγωνικές αγορές» που πραγματοποιούνται µέσω των offshore µε σκοπό την υπερτιµολόγηση των αγαθών.


Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλάζει σημαντικά ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης και περιορίζεται η επιστροφή φόρου, ανάλογα με το εάν η θυγατρική εταιρεία βρίσκεται ή όχι σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας. .

Μια από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις έχει να κάνει με την επέκταση της υποχρέωσης για έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από ορκωτούς ελεγκτές και στα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η σχετική διαδικασία που θα τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αναμένεται μέσα από τις λογιστικές αναμορφώσεις να αποκαλύψει μεγάλη φορολογητέα ύλη.

Πηγή newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Auditor | Ιουνίου 17, 2013 2:40 π.μ. | Reply
Στο εξής δε θα λέμε νέος, αφού ο "παλιός" δεν προλαβαίνει να παλιώσει
image description gkazan | Ιουνίου 17, 2013 10:18 π.μ. | Reply
Άντε ρε παιδιά γιατί...πουντιάσαμε.

Εκατομμύρια lol
image description skylogiannis | Ιουνίου 17, 2013 12:06 μ.μ. | Reply
Αν γίνουν εκλογές μπορεί να μην παλιώσει ούτε αυτός.
image description IDO | Ιουνίου 17, 2013 3:37 μ.μ. | Reply
Τώρα που δεν έχει μείνει φράγκο θα πιάσουν την φοροδιαφυγή. Είμαστε για γέλια...
image description germanicus | Ιουνίου 17, 2013 4:30 μ.μ. | Reply
εκείνες οι υπουργικές αποφάσεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές του σχετικού νόμου από το 11 (ή το 10?) υπεγράφησαν ποτέ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο