Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σύσκεψη αρχηγών στις 6 το απόγευμα τη Δευτέρα για να κλείσει το ρήγμα

Η μείζονα κρίση που ενέσκυψε στην τρικομματική κυβέρνηση - ελέω ΕΡΤ- και αποκάλυψε πόσο επίφοβη είναι η επιστροφή στο Grexit αν επέλθει πολιτική αποσταθεροποίηση, εμφάνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης σημάδια εκτόνωσης. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε διέξοδο στο εκρηκτικό αδιέξοδο, ανταποκρινόμενο την ύστατη ώρα στο αίτημα των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη για σύσκεψη αρχηγών προκειμένου να αναζητηθεί συναινετική λύση στο επίμαχο ζήτημα της ΕΡΤ.

Την Πέμπτη έγινε ένα ακόμα βήμα αφού ορίστηκε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.
Κύκλοι του Μαξίμου αφού υπογράμμιζαν ότι ο πρωθυπουργός «επιδιώκει πάντοτε το διάλογο» γνωστοποιούσαν την πρόθεσή του να τηλεφωνήσει σήμερα το πρωί στους δυο εταίρους με σκοπό να οριστικοποιηθεί η συνάντηση τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Νωρίτερα πάντως ο πρωθυπουργός από το βήμα εκδήλωσης του ΕΒΕΑ είχε καταστήσει σαφές ότι η απόφαση για την «αμαρτωλή ΕΡΤ» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι διαθέτει και την πολιτική βούληση να τα αλλάξει όλα. «Για τα προνόμιά τους φωνάζουν όχι για τα δικαιώματα του λαού. Οταν έκλεισαν άλλες χιλιάδες επιχειρήσεις και βρέθηκαν άνεργοι εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιου είδους αντίδραση δεν υπήρξε» είπε και εκτίμησε ότι αυτό που συμβαίνει με το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι «οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει σήμερα». Και κατέληξε με τη φράση «δεν μπορώ να κάνω ανεκτές τις ιερές αγελάδες».

Oριστική σύγκρουση

Η σθεναρή στάση του πρωθυπουργού δημιούργησε την εντύπωση ότι επίκειται ρήγμα και οριστική σύγκρουση με τους κυβερνητικούς του εταίρους καθώς οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μετά το τετ α τετ που είχαν στη Βουλή είχαν συναρτήσει τη στάση τους -και κατ επέκταση το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού- από την θετική ή όχι ανταπόκριση του κ. Σαμαρά στα αιτήματα τους.

Ενδεικτική της αβεβαιότητας που υπήρχε στα επιτελεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει σήμα για τη σύσκεψη των αρχηγών ήταν η εκτίμηση υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΗΜΑΡ ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ. «Ο Σαμαράς αναλαμβάνει την ευθύνη για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Στην Ιπποκράτους απέφυγαν επιμελώς σχόλια που θα επέτειναν το αδιέξοδο ενώ ιδιαίτερα επίμονες ήταν οι δημόσιες αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία της χώρας, χωρίς εκλογικές αναταράξεις. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές γιατί η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Αλλά δε φοβάται τις εκλογές. Η διαφορά είναι τεράστια. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις, έχει μάθει να στηρίζει αποφάσεις ευθύνης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση Κ.Ο. και Πολιτικού Συμβουλίου όπου στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η Τόνια Αντωνίου τον είχαν προτρέψει να αποσύρει τη στήριξη από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που στόχευε να «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ζητούσε από τον Ευάγγ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλία για διαλλακτική συνεννόηση για την άρση του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου θεωρώντας αδιανόητο να πάει η χώρα σε κάλπες για την ΕΡΤ.

Θετικά διακείμενοι στην αποφασιστική κίνηση Σαμαρά για την ΕΡΤ εμφανίζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες οι Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης. Κι αυτό διότι εκτιμούν πως είναι ουσιαστικά η πρόταση που είχε παρουσιάσει για την ΕΡΤ προ διετίας η κυβέρνηση Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν. Ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες, ώστε να ανοίξει η ΕΡΤ το συντομότερο, κάτι το οποίο θεωρούν αναγκαίο για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Συμφωνία
Τι ζήτησαν Βενιζέλος - Κουβέλης

«Το αραγές της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συμφωνία των τριών μερών» είπε για πρώτη φορά τόσο καθαρά ο Φ.Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος μίλησε για ζήτημα θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και εφαρμογής καθαρών και απλών κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Σαν να μην έγινε η σύσκεψη της Κυριακής» ήταν το πρώτο σχόλιο κυβερνητικών κύκλων που επίσης είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών.


Πηγή: Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο