Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πάταξη της φοροδιαφυγής: Η Επιτροπή προτείνει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ

Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων της ΕΕ, ως μέρος της δραστικότερης πάταξης της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την πρόταση, τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη, κάθε άλλη μορφή χρηματοοικονομικών εσόδων και τα υπόλοιπα λογαριασμών θα προστεθούν στον κατάλογο των κατηγοριών που υπόκεινται σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της ΕΕ (βλ. MEMO/13/533). Με τον τρόπο αυτό, προετοιμάζεται το έδαφος ώστε η ΕΕ να διαθέτει το πιο πλήρες σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στον κόσμο.

Ο Algirdas Šemeta, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, στατιστικών, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε τα εξής: «Με τη σημερινή πρόταση, τα κράτη μέλη θα είναι καλύτερα εφοδιασμένα για την εκτίμηση και την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων, ενώ η ΕΕ θα είναι σε θέση να ασκήσει πίεση για υψηλότερα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα δημιουργηθεί ακόμη ένα ισχυρό όπλο μεταξύ των ήδη υφισταμένων, με το οποίο θα εξαπολυθεί δριμεία επίθεση κατά της φοροδιαφυγής».

Δύο βασικά νομοθετήματα προβλέπουν ήδη την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της ΕΕ.

Η οδηγία της ΕΕ για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις αποταμιεύσεις των μη κατοίκων και παρέχουν αυτόματα τα εν λόγω δεδομένα στις φορολογικές αρχές της χώρας διαμονής τους. Το μέτρο αυτό ισχύει από το 2005. Έχει υποβληθεί πρόταση στο Συμβούλιο για την ενίσχυση της παρούσας οδηγίας και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου 2013, τα κράτη μέλη ανέλαβαν τη δέσμευση να εκδώσουν την αναθεωρημένη οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων πριν από το τέλος του έτους.

Η οδηγία για τη διοικητική συνεργασία προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για άλλες μορφές εσόδων, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα: απασχόληση, αμοιβές διευθυντών, ασφάλειες ζωής, συντάξεις και ιδιοκτησία. Η σημερινή πρόταση αποσκοπεί στην αναθεώρηση της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία, έτσι ώστε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών να ισχύει και για τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη, άλλα χρηματοοικονομικά έσοδα και υπόλοιπα λογαριασμών από την εν λόγω ημερομηνία.

Η σημερινή πρόταση, μαζί με τις προαναφερθείσες διατάξεις σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή, σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες, όπως δεσμεύθηκαν να κάνουν με τις ΗΠΑ βάσει του νόμου για την επιβολή φορολογίας στους λογαριασμούς της αλλοδαπής (Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA).

Γενικό πλαίσιο

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για μια αποτελεσματικότερη απόκριση της ΕΕ στη φοροδιαφυγή και στη φοροαποφυγή (βλ. IP/12/1325). Στο σχέδιο αυτό καθορίζεται πλήρης σειρά μέτρων που βοηθούν τα κράτη μέλη να διαφυλάξουν τη φορολογική βάση τους και να εισπράξουν νόμιμες οφειλές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο δράσης επισημαίνει την ανάγκη προαγωγής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να αποτελέσει το ευρωπαϊκό και διεθνές πρότυπο διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών στα φορολογικά ζητήματα.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Συμβούλιο ECOFIN) της 14ης Μαΐου 2013, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο δράσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαΐου 2013 ζήτησε την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο, για την καλύτερη πάταξη της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση στον τομέα αυτό.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο