Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέχρι τέλους Αυγούστου η έναρξη συμπλήρωσης του νέου Ε9

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  "Καθημερινής" νέο έντυπο Ε9 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο θα καταγραφούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις και τα αγροτεμάχια.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέσω του Διαδικτύου και με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αποστείλει την τελική πρότασή της στους εκπροσώπους των κομμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αρχικώς αυτή εγκριθεί από την τρόικα. H πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για εκτός σχεδίου εκτάσεις γης να ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στις οποίες υπάρχει εντός οίκημα.

H πρόταση πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα δηλώσουν στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ όλα τα ακίνητα που κατέχουν. Ο πίνακας 2, όπου σήμερα δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στον αναμορφωμένο πίνακα 2 θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Δηλαδή εάν είναι ορεινό, καλλιεργούμενο, αρδευόμενο κ.λπ. προκειμένου να ενταχθεί στη σωστή κατηγορία και να υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος το 2014. Ειδικότερα, στις πρόσθετες πληροφορίες που θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

• Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη.

• Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη. • Παραθαλάσσια ή μη • Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

• Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια. • Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή.

Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.

5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γι’ αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση.

6. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

7. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όπου θα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description κωστασ | Ιουνίου 13, 2013 9:42 π.μ. | Reply
ΒΑΡΑΤΕ , ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ....
image description CMIK1976 | Ιουνίου 13, 2013 11:25 π.μ. | Reply
και όταν λέμε τέλος Αυγούστου δεν εννουμε κατευθείαν τέλος Αυγούστου γιατι σας σκεφτόμαστε.... να κάνεται διακοπές καλοί μας λογιστες.... ΜΜΜ μάλλον τέλος Δεκέμβρη εννουμε αλλά δεν σας το λέμε ακόμα για να σας το κάνουμε εκπλήξη κ να χαρείται!!!!
καλοιιιιι μου λογιστές......
image description SPIROSVII | Ιουνίου 13, 2013 12:33 μ.μ. | Reply
χαχαχα!
image description vagoav | Ιουνίου 13, 2013 12:10 μ.μ. | Reply
ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ
image description Game over...... | Ιουνίου 13, 2013 12:15 μ.μ. | Reply
Μην βιάζεστε ουτε για δηλώσεις ουτε για τίποτα....
Εκλογές πρώτα......
image description spirosk | Ιουνίου 13, 2013 3:20 μ.μ. | Reply
Από το στόμα σου και στου Σαμαρά το αυτί.
image description δηλωσεισ | Ιουνίου 13, 2013 8:29 μ.μ. | Reply
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ?ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΚΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ....ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.......
image description DimitrisD | Ιουνίου 14, 2013 10:30 π.μ. | Reply
Πάμε για Δεκέμβριο δηλαδή... για να λένε Αύγουστο
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο