Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ομιλία του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Επενδύσεων,

Κυρίες και κύριοι,


Πέρυσι τέτοιο καιρό, όταν είχα αναλάβει Υπουργός Ανάπτυξης και έπρεπε να χειριστώ το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο σήμερα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, θέλω να σας πω, ότι και εγώ ο ίδιος είχα αμφιβολίες  εάν θα καταλήγαμε τελικά σε συμφωνία.

Πρώτον, λόγω της κατάστασης στη χώρα μας  και δεύτερον λόγω του ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες  ως προς το εάν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να τα καταφέρει με αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Διότι θέλω να υπενθυμίσω,  ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων προχωρεί ένα τέτοιο  πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα αυτό προχωρεί για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα.

Όμως, προχώρησε! Χάρη στην αποφασιστικότητα  της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στην καλή θέληση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σήμερα είμαστε όλοι εδώ και υπογράφουμε σε λίγο αυτήν τη συμφωνία που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το ελληνικό εμπόριο, για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Είναι μια σημαντική ένεσης ρευστότητας. Πρόκειται για κονδύλια, τα οποία ανακυκλούμενα φτάνουν στο 1,5 δις κατ’ έτος.  Δεν πρέπει να το υποτιμούμε!

Δεν είναι πανάκεια, αλλά ασφαλώς είναι μια ουσιαστική τονωτική ένεση για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τη ρευστότητα.

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Χόγιερ,  σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, για την πολύτιμη συμβολή σας, όπως και όλη την ομάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ευχαριστώ, επίσης, και τις  εμπορικές  Τράπεζες, ελληνικές και ξένες, οι οποίες συμβάλουν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, όπως έκανε και ο Πρωθυπουργός, την άλλην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα, την EBRD, για τη συμβολή της γενικότερα στο ζήτημα της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων, ειδικά όσων δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

 

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή η συνεργασία με την ΕΤΕπ επεκτείνεται φυσικά και σε άλλους τομείς. Υπάρχουν προγράμματα που ήδη εξελίσσονται.

Προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
◦Έχουμε ένα πρόγραμμα ύψους 440 εκ. ευρώ, για το οποίο ήδη οι  εκταμιεύσεις φθάνουν στα 230 εκ. ευρώ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκταμιευθούν άλλα 50 εκ. ευρώ.

 
◦Έχουμε ένα ακόμα, όμως, πρόγραμμα, μέσω του ΕΣΠΑ αυτή τη φορά, από το δικό μας Υπουργείο, ύψους 1 δις ευρώ. Ήδη, δύο ελληνικές τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις  ύψους 150 εκ. ευρώ και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις και αυτών των κονδυλίων.

 
◦Παράλληλα, θέλω να επισημάνω, ότι ΕΤΕπ, μας βοήθησε σημαντικά σε ένα άλλο ζήτημα που είναι κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες για τους αυτοκινητοδρόμους, η ΕΤΕπ αποφάσισε ότι θα συμβάλει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με δάνεια μέχρι 650 εκ. ευρώ. Αυτό συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων και τώρα δεν είμαστε καθόλου μακριά από την τελική συμφωνία. Τα έργα ήδη, φυσικά, έχουν ξεκινήσει αλλά και επισήμως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί αυτή τη συμφωνία που από την πλευρά της θα σηματοδοτήσει γενικότερα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.  

 

Και έχουμε και επόμενα κεφάλαια. Ενδεικτικά, θέλω να αναφερθώ σε πιθανούς τομείς συνεργασίας με την ΕΤΕπ:
◦Έχουμε 10 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και στην Περιφέρεια της Ελλάδας, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.  Υπολογίζουμε στην στήριξη της Τράπεζας.

 
◦Δεύτερον, έχουμε την κατασκευή του νέου, διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

 
◦Τρίτον , έχουμε την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας στα δυτικά προάστια και την κατασκευή της νέας γραμμής 4 («U«), που θα καλύπτει σημαντική έκταση στην πρωτεύουσα της χώρας.

 
◦Τέταρτον, έχουμε το Πρόγραμμα Fiber-to-the-Home, ένα έργο ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, για τις επικοινωνίες, που αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα 25 αστικά κέντρα της χώρας.

 
◦Πέμπτον, έχουμε ένα ακόμα πεδίο συνεργασίας που αφορά στους  ελληνικούς σιδηροδρόμους, την ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου, με τον αναγκαίο συγχρονισμό.

 

Για όλα αυτά υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΤΕπ και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητήσουμε με λεπτομέρειες, πώς αυτές οι προτάσεις μπορεί να γίνουν πράξη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα σημαίνει δύο πράγματα:

Αφενός αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, για την ελληνική οικονομία,  η ΕΤΕπ έρχεται και λέει “ναι” σε αυτήν την προσπάθεια. Ψηφίζει Ελλάδα. Και αυτήν τη στήριξη είμαστε αποφασισμένοι να την τιμήσουμε. Δεν θα αφήσουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, δεν θα αφήσουμε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών να πάνε χαμένες. Θα προχωρήσουμε μπροστά με την ίδια τόλμη, με την ίδια αποφασιστικότητα.  

Αφετέρου, η στήριξη της ΕΤΕπ είναι ουσιαστική, διότι προφέρει την αναγκαία χρηματοδότηση για να προωθηθούν έργα υποδομής αλλά και για στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Χόγιερ,

Εάν για την Ελλάδα η λέξη κλειδί είναι η λέξη «αποφασιστικότητα», τότε για τους εταίρους μας η λέξη κλειδί είναι η λέξη » αλληλεγγύη».

Χαιρόμαστε που είστε αλληλέγγυοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η προσπάθεια, να ξέρετε, από τη δική μας πλευρά θα συνεχιστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε χωρίς να λογαριάσουμε το κόστος και ξέρουμε ότι στο τέλος, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε. Και η νίκη της Ελλάδας θα είναι χωρίς αμφιβολία και νίκη της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ.»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο