Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η τρόικα άναψε «πράσινο» για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Νέα δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που απελευθερώνει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Η τρόικα μετά από χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, άναψε το “πράσινο” φως για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Αυτό έκανε γνωστό ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν ετέθη το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι “το Φθινόπωρο πρόκειται να συζητηθεί και εφόσον τεθεί το θέμα”.

Κατά τ' άλλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει στην επίμαχη διάταξη για την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων με εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ. και το άνοιγμα όλων, ανεξαιρέτως μεγέθους, για επτά Κυριακές το χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αφορά στον αγορανομικό κώδικα. Διατάξεις του προβλέπουν το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο καθώς και προαιρετική λειτουργία των μικρότερων (μέχρι 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές. Θα εξαιρούνται όσα είναι shop in a shop και εκείνα που ανήκουν σε αλυσίδες.

Στην τελευταία πρόταση εκτός από τις Συνομοσπονδίες των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των μικρομεσαίων (ΓΣΕΒΕΕ) διαφωνούν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει στείλει στις δύο παρατάξεις εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές. Δεν αποκλείεται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν σε αυτήν την αλλαγή συν το άνοιγμα όλων των λιανεμπορικών επιχειρήσεων για επτά Κυριακές το χρόνο.

Επίσης, στις διατάξεις αυτές θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαίου και το πρώτο του Νοεμβρίου με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές. Οι άλλες τρεις Κυριακές οριοθετούνται δύο πριν τα Χριστούγεννα και μία πριν το Πάσχα.

Καύσιμα

Με άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές στις συμβάσεις πώλησης καυσίμων που συνάπτουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα. Συνοπτικά με τις διατάξεις αποσυνδέονται οι τιμές χονδρικής πώλησης βενζίνης και ντίζελ από την απόσβεση των επενδύσεων που κάνουν οι εταιρίες εμπορίας στα πρατήρια, προσδιορίζονται τα είδη των εκπτώσεων, οι οποίες ταυτόχρονα θα αναγράφονται υποχρεωτικά στα τιμολόγια. Επιπλέον στις συμβάσεις θα γίνεται σαφή αναφορά για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει το “ξεφούσκωμα” των τιμών των καυσίμων καθώς μία από τις συνήθεις πρακτικές των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών ήταν να κάνουν τις αποσβέσεις των επενδύσεών τους στα πρατήρια φουσκώνοντας... τις τιμές χονδρικής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο