Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών για τις δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού με απόφαση του Υ.Ο. - Ορθή επανάληψη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου

Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, για τον καθορισμό των δικαιολογητικών για τις δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, καθορίζονται προς διευκόλυνση των ομογενών εκ νέου τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος.
Ειδικότερα, με τη νέα υπουργική απόφαση απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών, υποχρεούνται να προσκομίσουν για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) και να υποβάλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) τα εξής δικαιολογητικά: Βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους, ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους, ή ελλείψει εκκαθάρισης αντίγραφο της δήλωσης τους που υπέβαλλαν στο άλλο κράτος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η κατοικία του εν λόγω φυσικού προσώπου στην αλλοδαπή.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description G-MEL | Ιουνίου 11, 2013 12:28 μ.μ. | Reply
ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Η ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ - ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΕΤΑΙ ?
ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΗ ? ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ ?
ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΛΕΩ ΕΓΩ
image description tomcat | Ιουνίου 11, 2013 2:07 μ.μ. | Reply
και τώρα που βάλαν και τους τόκους σαν πραγματικό εισόδημα σχεδόν όλοι θα πρέπει να φέρουνε χαρτί
image description il xatz | Ιουνίου 11, 2013 3:58 μ.μ. | Reply
Όταν ο λέει το Υ.Ο ότι θα απλοποιήσει την διαδικασία να ΦΟΒΑΣΤΕ....Μαντάρα θα τα κάνει πάλι...Μακριά από Ελληνικές απλοποιήσεις!!!!!
image description s | Ιουνίου 11, 2013 3:50 μ.μ. | Reply
απλα πραγματακια
image description Costas.S | Ιουνίου 12, 2013 1:27 π.μ. | Reply
Τα δικαιολογητικά αυτά θα τα δέχονται αμετάφραστα ή θα πρέπει να μεταφραστούν επίσημα?
image description agamemnon | Ιουνίου 12, 2013 9:34 π.μ. | Reply
Αυτό έχει ήδη ψηφιστεί από τον Απρίλιο με νόμο που τροποποιούσε την Παρ. 7 Άρθρο 61 νόμου 2238. Βέβαια σε μια εφορία το διαζευκτικό "ή" το ερμήνευσαν ως συμπλεκτικό "και" ζητώντας όλα τα ανωτέρω!!!
image description sofos | Ιουνίου 12, 2013 12:20 μ.μ. | Reply
Οι κυριοι του Υπουργείου στερουνται σοβαρότητας.
Πρώτον δεν ...απλοποιησαν απολυτως τιποτε.
Δευτερον εβγαλαν ανακοινωση ,,,απλοποιησης στην οποια ...λογω αγνοιας του γραπτου λογου περιέπλεξαν τα πραγματα,βέπε Agamemnon.
Aπορώ πως ο Υπουργος υπεγαψε την Ανακοινωση η ιοποια πρόκαλεσε νεα συγχυση,στο λεπτο προβλημα που εχουν δημιουργησει στον αποδημο ελληνισμο.
Το ολο θεμα αντιμετωπισθηκε ερασιτεχνικα,τα αποτελέσματα θα γινουν ορατα σε μικρο χρονικο διαστημα με το κυμα ....απαλλαγων απο την ελληνικη ιθαγενεια των ελληνων ομογενων και αποσυρση των καταθεσεων τους απο τις ελληνικες τράπεζες.
image description seimenis | Ιουνίου 12, 2013 5:32 μ.μ. | Reply
.........τούς βγάζουν τήν ψυχή σιγά-σιγά ..............
image description seimenis | Ιουνίου 12, 2013 5:34 μ.μ. | Reply
...........ού γαρ οίδασι τί ποιούσι.........
image description Nicolas | Ιουνίου 12, 2013 6:51 μ.μ. | Reply
Ένας μεγάλος αριθμός από φορολογούμενους (κατοίκους εξωτερικού) δεν θα ξαναυποβάλλει δήλωση !!!!
image description Ausländer | Ιουνίου 13, 2013 12:57 π.μ. | Reply
Τα λαμόγια λοιπόν έμαθαν τα χρόνια του 90 και μιά γερμανική λεξη, "Ausländer", που σημαίνει μεν ξένος αλλά πολύ υποτιμητικά. Κοροϊδευαν λοιπόν ετσι τους έλληνες που ζουσαν σε γερμανόφωνες χώρες. Τωρα σοφίζοντε πως να μάθουν τι φορολογούν οι ομογενείς στο εξωτερικό ίσως για να σκαφιρστούν καποιο τρόπο να βάλουν χέρι στις οικονομίες μας οπως το έκαναν και με τους ναυτικούς. Φορολογική δήλωση εξωτερικού στα λαμόγια ούτε με σφαίρες - το πολύ μια βεβαίωση ότι ζούμε στο εξωτερικό. Αυτοί οι ¨ανθρωποι¨ έχουν το κλέψιμο στο gen τους.
image description tomcat | Ιουνίου 13, 2013 12:28 μ.μ. | Reply
Στην ΠΟΛ λέει ότι θέλει και θεώρηση από προξενείο από χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Χάγης.
Το παραπάνω που είναι μεταγενέστερο δε το ζητάει αυτό.
Τελικά ποια από τις δύο ισχύει? Η ΠΟΛ ή η παραπάνω πολιτική απόφαση???
image description κωστας | Ιουνίου 16, 2013 11:07 π.μ. | Reply
Όποιος υποβάλλει για πρώτη φορά φέτος δήλωση ως κάτοικος εξωτερικού πρέπει να καταθέσει το πιστοποιητικό ταυτόχρονα; Το ερώτημα τίθεται επειδή το δελτίο τύπου συνδέει την υποχρέωση με το οικονομικό έτος 2012-εισοδήματα 2011.Παράκληση για έγκυρη απάντηση.
image description γιαννησ | Ιουνίου 18, 2013 8:39 μ.μ. | Reply
πηγα προχθες σε ΔΟΥ να υποβαλλω για λογαριασμό του υιου μου , που εργάζεται στην ΕΛΒΕΤΙΑ , έγγραφο της αρμόδιας μεταναστευτικής αρχής για την διαμονή του στην ΕΛΒΕΤΙΑ, και μάλιστα και σε επίσημη μετάφραση. Ούτε μια ματιά το έριξαν. Αγνοούν πλήρως την τελευταία ρύθμιση. Θέλουν το επίσημο τυποποιημένο χαρτί της φορολογικής αρχής της Ελβετίας.Απείλησαν μάλιστα ότι αν δεν υποβληθεί μέχρι 28-06-2013 κινδυνευει με φορολόγηση στην Ελλάδα για τα εισοδήματα στην Ελβετία.
Το ωραίο είναι ότι, επειδή εργάστηκε μερικούς μήνες το 2011 και στην ΓΑΛΙΑ , απαιτούν να παει στην Γαλία και να πάρει και από εκεί κάποιο χαρτί από την εκεί φορολογική αρχή. Αν ειναι δυνατόν....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο