Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προς Υπ. Οικ. για προβλήματα Ε1, Ε7 και Ε9

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42 - 46 - ΑΘΗΝΑ 104 34
ΤΗΛ: 210 8253445 - FAX: 210 8253446 * Ε - Μail: [email protected]
ΑΠ.ΑΝΑΓ. ΠΟΛ.ΠΡΩΤ.ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ.ΚΑΤ. 545/4787/94

Προς το Υπουργείο Οικονομικών

Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη

Κοινοποίηση
• Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κ. Γεώργιο Κριτσέλη
• Γ.Γ.Π.Σ.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 040

Αξιότιμε κε Γενικέ,

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προσπαθώντας πάντα για την βελτίωση της σκληρής καθημερινότητας τόσο του Κλάδου όσο και των φορολογουμένων , αλλά και την βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών, θέλει έγκαιρα να σας επισημάνει, προς το παρόν, τα εξής προβλήματα, ώστε να ληφθεί η αναγκαία μέριμνα προς επίλυση και αποφυγή προστριβών με τους φορολογούμενους.

Η «λύση» που θα αποφασισθεί από εσάς, την Διοίκηση, πρέπει να είναι και υλοποιήσιμη αλλά και να συμπεριληφθεί στην εγκύκλιο που αναμένουμε για την υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε1.

1. Οριστική Φ.Μ.Υ. (Ε7)

Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων πολλές εκκαθαρίσεις Ε1 με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι την τελική υποβολή της οριστικής δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (έντυπο Ε7) από τις επιχειρήσεις.

Αν δεν έχουν ήδη αποδοθεί τα ποσά με τις αντίστοιχες περιοδικές δηλώσεις ΦΜΥ έτους 2012 δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής της παραπάνω οριστικής δήλωσης Ε7 και επομένως δεν θα ολοκληρωθεί - οριστικοποιηθεί η εκκαθάριση του φόρου. Η αδυναμία των επιχειρήσεων για καταβολή θα έχει επιπτώσεις σε πάρα πολλές χιλιάδες δηλώσεις Φ.Π. με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα οι οριστικές Ε7 περιέχουν το σύνολο των δικαιούμενων αποδοχών των εργαζομένων για την χρήση 2012. Όμως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση με το τμήμα των αποδοχών που εισέπραξαν το 2012 είτε αυτές αφορούσαν το 2011 είτε το 2012. Αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι σε πάρα πολλές χιλιάδες δηλώσεις δεν θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ε1 και Ε7.

Πιστεύουμε ότι με την οριστικοποίηση της εφαρμογής ή της εγκυκλίου θα καλύπτεται και το θέμα αυτό.

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ε7 ακόμη και στις περιπτώσεις που οφείλονται ποσά φόρου μισθωτών υπηρεσιών με την δυνατότητα ταυτόχρονης ηλεκτρονικής βεβαίωσης των μη καταβεβλημένων παρακρατούμενων φόρων.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι με την υπάρχουσα οικονομική δυσπραγία θα παρουσιαστεί το φαινόμενο πάρα πολλών εκκαθαρίσεων Ε1 φυσικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στις Οριστικές ΦΜΥ (Ε7), που δεν θα έχουν υποβληθεί, θα παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν θα μπορούν να εκκαθαριστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται και οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε.

2. Πλαίσιο επιβεβαίωσης (Check-box) στην επιβεβαίωση στοιχείων αρχικής μάσκας ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε1

Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής υποβολής του Ε1 και στην αρχή της καταχώρισης κατά την οποία ζητείται η επιβεβαίωση στοιχείων του φυσικού προσώπου υπάρχει check-box με “εξ ορισμού” (προσημειωμένο) επιβεβαίωση για την επιθυμία έκδοσης ηλεκτρονικής εκκαθάρισης και όχι εκκαθάρισης που θα τυπωθεί και θα αποσταλεί ταχυδρομικά.

Η ΠΟΦΕΕ κατανοεί την προσπάθεια του Υπουργείου και της Γ.Γ.Π.Σ. για οικονομία στο κόστος εκτύπωσης και ταχυδρομικών τελών αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται ο πολίτης & χωρίς να είναι εξ ορισμού επιβεβαιωμένο, και αφού ενημερωθεί να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο έκδοσης του εκκαθαριστικού του (ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά).

3. Οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 να υποβάλλονται ηλεκτρονικά

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις με ηλεκτρονικό τρόπο υποβάλλονται μόνον οι αρχικές εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις χωρίς την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικής δήλωσης του Ε1, σε περίπτωση που προκύψει, με δυνατότητα υποβολής της βέβαια στην Δ.Ο.Υ.

Η ΠΟΦΕΕ θεωρεί ότι μέχρι τον υπολογισμό της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής διόρθωσης ή και διαγραφής της φορολογικής δήλωσης ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στις Δ.Ο.Υ..

Αυτό είναι πάγιο αίτημά μας με στόχο την αποσυμφόρηση των Δ.Ο.Υ. και την επιτάχυνση της τελικής εκκαθάρισης.

4. Γενική παρατήρηση:

Η αρχική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ορίστηκε από 01/02-30/06/2013 (5 μήνες) . Θεωρούμε ότι η τελική χρονική περίοδος ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής θα έχει ανάλογη διάρκεια καθώς η δυνατότητα για υποβολή δηλώσεων Φ.Π δόθηκε πριν λίγες ημέρες.

Αυτή η ανάγκη προκύπτει με δεδομένα τα υπάρχοντα προβλήματα από τον ανασχεδιασμό των ελεγκτικών επαληθεύσεων που απαιτούν πολλαπλάσιο τρόπο αναλυτικής καταχώρησης (π.χ. παρακρατούμενοι φόροι κ.α.) αλλά και την κατάργηση της αυτόματης μεταφοράς του Ε2 οικ. Έτους 2012 σε αυτό του 2013 που θα έχει σαν με αποτέλεσμα να καταχωρηθούν ξανά εκατομμύρια δεδομένα (παλαιά και νέα) εξ αρχής στα έντυπα αυτά .

Τέλος το Ε9 με την πληθώρα των νέων δεδομένων που απαιτεί ακόμη και για ακίνητα που περιέχονται στο περιουσιολόγιο απαιτεί από μόνο του αυξημένο χρόνο για συγκέντρωση, καταχώρηση και αποστολή.

Περιμένουμε τις σωστές ενέργειες από την πλευρά σας για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας αλλά και στην κοινή προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή και λειτουργία της e-doy .


Με εκτίμηση
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Πανίδης Ι. Αβραάμ

Ο Γενικός Γραμματέας
Καμπάνης Βασίλειος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Spyrosp | Ιουνίου 10, 2013 3:13 μ.μ. | Reply
Πριν λίγο (10/6/13) προσπάθησα να μπω στην Εφαρμογή Φ01-013, αλλά βγάζει μήνυμα "ERROR 500--INTERNAL SERVER ERROR". Φ01-013 έντυπο υποβάλλουν όλες οι εισηγμένες ΑΕ, οι θυγατρικές τους και πολλές που εφαρμόζουν τα ΔΠΧΑ προαιρετικά. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν άπειρα δεδομένα που πρέπει να περαστούν και με το υπάρχον σύστημα είναι αδύνατον να καταχωρηθούν, γιατί είναι απελπιστικά αργό. Ακόμα και αύριο να ανοίξει το σύστημα μένουν μόνο 13 εργάσιμες ημέρες για την διεκπεραίωση αυτών των δηλώσεων. Θα πρέπει α) Να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που θα δουλεύει off-line, θα καταχωρούνται σε αυτή όλα τα δεδομένα και θα υποβάλλεται η δήλωση με φόρτωση αρχείου (όπως και στις συγκεντρωτικές τιμολογίων), β) Να δοθεί μια λογική προθεσμία, τουλάχιστον 40 μέρες από την στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα και θα λειτουργεί σωστά.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατον να βγει η δουλειά όπως πρέπει.
image description SPIROS07 | Ιουνίου 11, 2013 11:31 π.μ. | Reply
Το Φ01-013 δεν λειτουργει απο την ημερα που το ανοιξαν δοκιμαζω καθε μερα ολο 500-error αν καποιος εχει μπει ας μας το πει να δουμε τι θα γινει.
image description εγω | Ιουνίου 11, 2013 5:50 μ.μ. | Reply
Καλεστε μας ολους σε απεργεια υποβολής δηλωσεων στο ιντερνετ για 2 μερες και θα δειτε το κοσμο μαζι σας. Αφηστε τις επιστολες και τις παρακλησεις και δειξτε οτι υπάρχουμε
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο