Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πολλές αντιδράσεις για τις αλλαγές στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής Φ.Π.Α. την 20η του επόμενου μήνα (αντί της 26ης) από την φορολογική περίοδο που αφορά (τρίμηνο ή μήνα).

Όπως είναι ήδη γνωστό, με τον νόμο 4152/2013 τροποποιήθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του νόμου 2859/2000 ΦΠΑ) και η περιοδική δήλωση είναι αποδεκτή, εφόσον με την υποβολή της καταβάλλεται ποσό τουλάχιστον δέκα (10) ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλόμενος φόρος βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις όπως ορίζει η περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2859/2000.

Η δημοσιοποίηση της ΠΟΛ.1129/3.6.2013 όμως έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Ο Υπ.Οικονομικών τροποποίησε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την 26η στην 20η μέρα από την λήξη της περιόδου υποβολής της.

Η αλλαγή αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα φοροτεχνικά γραφεία, καθώς μειώνει σημαντικά –κατά μία εβδομάδα– το χρόνο υπολογισμού του φόρου και υποβολής της σχετικής δήλωσης. Οι αντιδράσεις από όλους τους λογιστές-φοροτεχνικούς είναι πολλές. Καθημερινά η Γ.Γ.Π.Σ. αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Φ.Π.Α., δέχονται χιλιάδες παράπονα ενώ ταυτόχρονα σύλλογοι λογιστών στέλνουν επιστολές στον Υπ.Οικονομικών αιτούμενοι να επανέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στο προηγούμενο καθεστώς.
Ενδεικτικά 2 από τις επιστολές μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Δεν είναι μόνο όμως η μόνη αλλαγή που έγινε και δημιουργεί αντιδράσεις. Με τον νόμο 4152/2013 τροποποιήθηκαν 4 ακόμα άρθρα του νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ). Τα άρθρα 49, 50, 53 και 54 έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις ανωτέρω αλλαγές μπορείτε να τα δείτε παρακάτω (άρθρα 49,50,53,54).
Συμπερασματικά μετά τις τροποποιήσεις αυτές προβλέπεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, δεν θα μειώνεται ο πρόσθετος φόρος κατά το συμβιβασμό, (η προϊσχύουσα διάταξη προέβλεπε μείωση των προσαυξήσεων στα 3/5).
Επίσης, καταργείται η δυνατότητα καταβολής του φόρου με δόσεις, στην περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ή δικαστικού συμβιβασμού ή λόγω μη εμπρόθεσμης άσκησης προσφυγής που αφορούν πράξεις προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του. (άρθρο 54 παρ 2)

Τέλος, προβλέπεται ότι ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση έλεγχο δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το ν. 2648/1998 περί διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών αλλά και κάθε άλλης σχετικής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η φορολογική διοίκηση λοιπόν έχει ένα επιπλέον όπλο στα χέρια της έτσι ώστε να γνωρίζει με περισσότερη ακρίβεια το Φ.Π.Α. που θα χρωστά η κάθε επιχείρηση και έτσι θα είναι σε θέση να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών με όλους τους γνωστούς τρόπους (κατασχέσεις κ.λπ.).

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Λογιστης | Ιουνίου 10, 2013 1:49 μ.μ. | Reply
1. Θελουμε σωστες ημερομηνιες και να δουλευει το taxis-ika κλπ.
2. Να μην "πεφτουν" ολα μαζι, ημερομηνιες καταληκτικες σωστες για Δηλώσεις, φπα, ΑΠΔ, ΜΥΦ, Ε9 κλπ.
3. Ενημερωση εγκαιρη για τι ισχυει (τοκοι, επιδοματα τεκνων)
4. Πρωτα στελνουμε Ε7, μετα δινουμε βεβαιωσεις σε εργαζομενους, μετα φτιαχνουμε Ε1 - Οχι ανακατεμενα και "οποιον πάρει ο Χαρος"
5. Λογικα συστηματα. Τι την θελετε την ταυτοτητα πληρωμης? Να πηγαινει ο πολιτης με το ΑΦΜ του στην τραπεζα και να πληρωνει, χωρις εκτυπωσεις, χωρις ταυτοτητα πληρωμης και αλλες γραφειοκρατιες.
6. Δεν μπορει ο κοσμος να πληρωνεις στις 20/7, μετα στις 31/7 το φπα και μαζι να χρωσταει αλλες δοσεις. Λογικη να υπάρχει.
image description TasosX | Ιουνίου 10, 2013 3:25 μ.μ. | Reply
Πρωτα στελνουμε Ε7, μετα ΔΔΕΕΕΝΝΝΝ δινουμε βεβαιωσεις σε εργαζομενους( δεν χρειαζεται)
Κατα τα αλλα , ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ
image description TasosX | Ιουνίου 10, 2013 3:16 μ.μ. | Reply
και φυσικα ΔΕΝ κανουμε αιτησεις για επιδομα θερμανσης και παιδιων, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ οι καταβολες, ( αρ. παροχης εχουν. κυρια κατοικια εχουν, αριθμο παιδιων εχουν , δηλωσεισ 10 χρονια πισω βλεπουν, μονο τα κιλα μας δεν ξερουν ποσα ειναι την στιγμη υποβολης τησ δηλωσης)
image description AENAOS KINOUMENOS | Ιουνίου 11, 2013 9:51 μ.μ. | Reply
Η διαδικασία για την υποβολλή της περιοδικής δήλωσεις ΦΠΑ είναι η εξής:
- Έρχονται τα παραστατικά απο τον πελάτη και γίνεται μια πρόχειρη εκτίμηση για το ύψος του ΦΠΑ με βάση τον όγκο των παραστατικών. Στη συνέχεια τηλεφωνούμε στον πελάτη και του λέμε να είναι έτοιμος να καταθέσει 10€ μόλις του τηλεφωνήσουμε.

-Στέλνουμε την δήλωση.

-Τηλεφωνούμε στον πελάτη λέγοντας του να καταθέσει 10€ στην τράπεζα με αριθμό πληρωμής το ΑΦΜ του.

-Αφού μας φέρει την απόδειξη πληρωμής στη συνέχεια του εκτυπώνουμε καινούρια ταυτότητα πληρωμής με το 50% το οποίο έχει στη διαθεσή του μια εβδομάδα για να πληρώσει.

-Τον ευχαριστούμε θερμά.


Καταπληκτικά απλό. Απλά καταπληκτικό.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο