Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιές είναι οι κυρώσεις επί μη επίδειξης αθεώρητων βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο.

Η δ/νση βιβλίων και στοιχείων του ΥΠ.Οικονομικών κοινοποίησε απάντηση σχετικά με τις κυρώσεις επί μη επίδειξης αθεώρητων βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τον νέο ΚΦΑΣ.

Αναλυτικά :

ΘΕΜΑ: Κυρώσεις επί μη επίδειξης αθεώρητων βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο.

Απαντώντας στο από 22/5/2013 έγγραφό σας με το οποίο ζητάτε να σας γνωρίσουμε την κύρωση που επιβάλλεται επί μη επίδειξης στον προληπτικό έλεγχο στην τρέχουσα διαχειριστική περίοδο(και πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) των αθεώρητων βιβλίων επιχείρησης που ενημερώνονται μηχανογραφικά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 9 «Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη δεδομένων» του Κ.Φ.Α.Σ.. ορίζεται ότι: «Τα αθεώρητα βιβλία που ενημερώνονται μηχανογραφικά, μπορεί να μην εκτυπώνονται, εφόσον τα δεδομένα τους φυλάσσονται σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης, με την προϋπόθεση ότι, τα δεδομένα αυτά εκτυπώνονται άμεσα όταν ζητηθεί από το φορολογικό έλεγχο. Η μη διαφύλαξη των ηλεκτρομαγνητικών μέσων ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου αυτών εξομοιώνεται με μη τήρηση των βιβλίων ή των καταστάσεων που εμπεριέχονται σε αυτά....».

2. Επί του δευτέρου εδαφίου της πιο πάνω διάταξης διευκρινίζεται ότι, η μη διαφύλαξη των ηλεκτρομαγνητικών μέσων ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου τους μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ισοδυναμεί με τη μη εμπρόθεσμη ενημέρωση ή εκτύπωση των βιβλίων ή καταστάσεων που δεν επιδείχθηκαν, τόσο για λόγους χρηστής διοίκησης και όμοιας αντιμετώπισης της εν λόγω πλημμέλειας, όσο και για την αποφυγή αμφισβητήσεων, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η μη ενημέρωση των βιβλίων ή η απώλεια των ηλεκτρομαγνητικών μέσων αποθήκευσης των δεδομένων τους ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου τους. Συμπερασματικά η εν λόγω διάταξη περιγράφει τις κυρώσεις μη διαφύλαξης των δεδομένων των βιβλίων μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

3. Συνεπώς, στην αναφερόμενη στο έγγραφό σας περίπτωση μη επίδειξης των αθεώρητων εκτυπωμένων βιβλίων και της αδυναμίας αναπαραγωγής του περιεχομένου τους, καταλογίζεται μία γενική παράβαση μη επίδειξης των βιβλίων και επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2523/1997 επί μη επίδειξης βιβλίων, εφόσον δεν διαπιστωθεί μη εμπρόθεσμη ενημέρωση αυτών.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο