Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εως 60% αυξάνεται η επιχορήγηση στον νέο αναπτυξιακό

Το νέο Xάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και ο υφυπουργός, κ. Χρ. Φώλιας, ενώ διευκρίνισαν ότι μέσα στον Οκτώβριο θα διαμορφωθεί το οριστικό πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Το νέο Xάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και ο υφυπουργός, κ. Χρ. Φώλιας, ενώ διευκρίνισαν ότι μέσα στον Οκτώβριο θα διαμορφωθεί το οριστικό πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Οπως τόνισαν οι νέος νόμος θα διατηρήσει σε γενικές γραμμές τη δομή του σημερινού νόμου με εξαίρεση το ύψος των επιχορηγήσεων, το οποίο αναθεωρείται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς το οποίο προέβλεπε ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης έως το 55%.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του 2006, ενώ το υπουργείο θα δέχεται επενδυτικές προτάσεις με τον υφιστάμενο νόμο έως τις 15 Οκτωβρίου. Α

πό την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χ. Φώλιας τόνισε την καινοτομία του νέου επενδυτικού νόμου καθώς από την την 1η Ιουλίου 2007 οι φάκελοι που θα κατατίθενται στο υπουργείο θα τυγχάνουν επιλεξιμότητας δαπανών από την ώρα της έγκρισης και όχι από την υποβολή του φακέλου που προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς.


Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι με τον υφιστάμενο επενδυτικό νόμο μέσα σε 18 μήνες έχουν εγκριθεί 1.456 επενδυτικά σχέδια, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα δημιουργηθούν 7.418 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Οι ενισχύσεις που έχουν εκταμιευτεί φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αφορολόγητα αποθεματικά των μεγαλών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη διαφθορά δήλωσε «όπου εντοπίζεται τέτοιο φαινόμενο αντιμετωπίζεται άμεσα».

Επίσης, για το θέμα της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών για τα εντός και εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα αλλά και για το θέμα της κατάργησης του χαρτοσήμου στα ενοίκια ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να τοποθετηθεί.


Τι προβλέπει ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων


1. Ενίσχυση έως 60% για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Το ίδιο ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης προβλέπεται και για τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2007-2010, το οποίο όμως στη συνέχεια μειώνεται στο 50%.

2. Για τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%. Το ίδιο ποσοστό ισχύει για την περίοδο 2007-2010 για τις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο όμως μειώνεται στο 40% για την περίοδο 2011-2013.

3. Στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης φτάνει το 50% έως το 2010 και υποχωρεί στο 35% στη συνέχεια. Για τη δεύτερη περίοδο προβλέπονται εξαιρέσεις των νομών Φωκίδος και Ευρυτανίας, όπου το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 40%.


Σύγκριση του παλαιότερου με τον σημερινό αναπτυξιακό

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας παρέθεσε και συγκριτικά στοιχεία σχετικά με την προσέλκυση επιχερηματιών που είχε ο αναπτυξιακός νόμος της περιόδου 1998- 2004 με τον υφιστάμενο και από τα οποία διαφαίνεται ότι:

1. Με τον ισχύοντα νόμο ο μέσος ετήσιος όρος αιτήσεων έφτασε τις 1.723 έναντι 682 με τον παλιό (αύξηση 153%).

2. Οι εγκρίσεις σε δωδεκάμηνη βάση με τον ισχύοντα νόμο έφτασαν τις 971 έναντι 468 με τον παλιό (αύξηση 108%).

3. Το μέσο κόστος επένδυσης διαμορφώθηκε στο 1,6 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 142%).

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο