Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα της Ιδωτικοποίησης του Φορολογικού Μηχανισμού


ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ  

Στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα της εισόδου ιδιωτών στον φορολογικό μηχανισμό, επιδίωξη με την οποία φαίνεται να συμπλέουν και να προωθούν, άμεσα ή έμμεσα διάφοροι «παράγοντες» του δημόσιου βίου, θιασώτες του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Αναλυτικότερα η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει -σχετικά με τα όσα μας αφορούν άμεσα- τα εξής:

1) Η πρόοδος αναφορικά με την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. Το Ταμείο επισημαίνει ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει νέες περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα καθώς οι ευρωπαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καλύψουν την συγκεκριμένη αδυναμία της κυβέρνησης με περαιτέρω χρηματοδότηση. Επιπλέον το ΔΝΤ προτρέπει τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν περισσότερο θεμελιώδεις αλλαγές με τη δημιουργία ενός οργανισμού εσόδων εκτός του δημόσιου τομέα.

2) Στη δημόσια διοίκηση οι «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Ειδικότερα το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παροχή σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών παρεμποδίζεται από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, ειδικότερα στον τομέα των εσόδων. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να απολύσουν τους υπαλλήλους που δεν αποδίδουν. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα ανοίξει θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό.

Συμπερασματικά λοιπόν: Υπάρχει καμιά αμφιβολία για το που το πάνε;

Η αντίσταση συνεπώς είναι όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους στις εφορίες. Αντίσταση μέχρι την ανατροπή!


----------------------

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα από το capital.gr:

"Ή χτυπάτε την φοροδιαφυγή ή ιδιωτικοποιούνται οι εφορίες"

Του Σπύρου Δημητρέλη
Τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας συστήνει το ΔΝΤ ως έσχατο μέτρο εφόσον δεν αποδώσουν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού.


Στην έκθεση για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου αναφέρεται ότι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης παραμένει πολύ απογοητευτική, συμπληρώνοντας ότι είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (εννοεί μεταξύ άλλων τις συντάξεις).


Μάλιστα, τονίζει ότι νέες οριζόντιες περικοπές εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι πολύ πιθανές, καθώς –όπως επισημαίνει– οι εταίροι της Ελλάδος είναι απίθανο να παράσχουν νέα χρηματοδοτική στήριξη μόνο και μόνο επειδή η Ελλάδα δεν χτυπάει την φοροδιαφυγή.


Στη συνέχεια αναφέρεται στις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης η οποία είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό.


Και τονίζει με νόημα «εάν αυτά τα μέτρα και άλλα μέτρα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου της φορολογικής διοίκησης των λειτουργικών διαδικασιών και της διοίκησης του προσωπικού αποτύχουν οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως η δημιουργία μιας φορολογικής υπηρεσίας εκτός της αρμοδιότητας των δημοσίων υπηρεσιών». Με άλλα λόγια το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όχι μόνο θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά το μέτρο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των εσόδων θα δοθεί σε ιδιώτες.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο