Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράταση των προθεσμιών καταχώρησης των οικονομικών καταστάσεων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ ζητεί η ΚΕΕΕ

Την παράταση των προθεσμιών για την καταχώρηση από τις επιχειρήσεις των οικονομικών καταστάσεών τους (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως, πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων και έκθεση ελέγχου) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Oι ουρές που σχηματίζονται αυτές τις ημέρες στα επιμελητήρια είναι τεράστιες και ήδη το ΕΒΕΑ έχει ανακοινώσει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιχειρήσεων- μελών του.

Συγκεκριμένα, το ΕΒΕΑ θα παραμείνει ανοιχτό: την Πέμπτη 06/06/2013 και ώρες από 08:00 έως 16:00, την Παρασκευή 07/06/2013 από 08:00 έως 16:00, το Σάββατο, 08/06/2013 από 08:00 έως 15:00 και τη Δευτέρα 10/06/2013 από 08:00 έως 16:30.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις, βάσει των σχετικών νόμων υποχρεούνται να καταχωρήσουν στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές τους καταστάσεις 20 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, η οποία πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ είναι η 10η Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, η ισχύουσα νομοθεσία τροποποιήθηκε πρόσφατα με το άρθρο 232 του Ν. 4072/2012 και οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ισολογισμούς στις ιστοσελίδες τους. Αν δεν διατηρούν ιστοσελίδες, τότε μπορούν να πραγματοποιούν την καταχώρηση των ισολογισμών τους, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Επειδή το νέο νομοθετικό καθεστώς είναι πρόσφατο, αλλά και δυσλειτουργικό, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στις συναλλακτικές σχέσεις των επιχειρήσεων, καθιστώντας την προθεσμία αυτή της καταχώρησης των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, ασφυκτική. Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου, που επιθυμεί να τηρήσει όλες τις νομικές του υποχρεώσεις και για την οποία δεν ευθύνονται τα Επιμελητήρια, αλλά η δυσκολία εφαρμογής στην πράξη των ρυθμίσεων των νέων νόμων, υπάρχει ανάγκη παράτασης των σχετικών προθεσμιών από μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο