Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο σύστημα φορολογίας για την ακίνητη περιουσία - Η πρόταση του Υπ.Οικ. για την φορολόγηση των ακινήτων που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων

Ενα νέου τύπου μόνιμο φόρο που θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός και εκτός σχεδίου αποκαλύπτει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που παρουσίασε προφορικά χθες στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Γ. Στουρνάρας.

Ο νέος φόρος σύμφωνα με την πρόταση, που θα ισχύσει από το 2014 θα έχει διευρυμένη βάση. Δεν θα φορολογηθεί ως σύνολο η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο νέος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου μπορεί να φθάνει τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα - φιλέτα.

Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, με το νέο φόρο θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια κατοικία. Στην περίπτωση αυτή, ο ενιαίος φόρος θα είναι μικρότερος από το ΕΕΤΗΔΕ λόγω εφαρμογής χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενους που κατέχει μόνο ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Περιστέρι σήμερα πληρώνει «χαράτσι» 380 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα πληρώσει περίπου 150 ευρώ.

Αντίθετα σημαντικές επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πέραν του ενός που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός σχεδίου.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα, ένα οικόπεδο και ένα αγροτεμάχιο είναι πιθανόν να πληρώσει περισσότερο φόρο το 2014 σε σχέση με φέτος. Μεγαλύτερος φόρος θα προκύψει και για τους έχοντες μονοκατοικία καθώς εκτός από την κατοικία θα επιβληθεί φόρος και στο οικόπεδο.

Όμως οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη. Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Ουσιαστικά, με βάση την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ με δυο βασικές διαφορές:

Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει πλέον και τα εντός σχεδίου οικόπεδα καθώς και όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Σχεδιάζεται να φορολογηθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα που θα κληθούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους στο Ε9.

Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει περισσότερα κλιμάκια και περισσότερους συντελεστές.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφού τόνισε ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδίδει έσοδα 3,1 δισ. ευρώ ετησίως επισήμανε ότι με τις προτάσεις των κομμάτων δεν εξασφαλίζεται το ποσό που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Από το νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

Εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα
Ο φόρος στις κατοικίες, καταστήματα, γραφεία και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Κάθε συντελεστής θα αντιστοιχεί σε ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής θα μπορεί να υπερβεί και τα 20 ευρώ το τ.μ για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα. Ο τελικός συντελεστής που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειάς του και έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος. Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο. Θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους, μακροχρόνια ανέργους, αναπήρους και άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εκτός σχεδίου εκτάσεις γης
Για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κ.λπ.) θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, για την διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ. Ουσιαστικά, με το νέο αυτό σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, δεν προβλέπεται η απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την υποχρέωση να καταβάλουν το νέο φόρο για τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων θα λάβουν σήμερα το αναλυτικό κείμενο της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών. Αφού τη μελετήσουν σε επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Στόχος της επόμενης συνεδρίασης θα είναι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο εφαρμογής του νέου φόρου ακινήτων το οποίο θα παρουσιαστεί στην τρόικα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description katerina g. | Ιουνίου 6, 2013 1:13 μ.μ. | Reply
ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Μας τελείωσε η «προοδευτική φορολόγηση» ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας καθενός. Στόχος η εξόντωση των μικρομεσαίων ιδιοκτητών για να μην επιβαρυνθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες και να «μαζευτούν» όλα τα ακίνητα σε λίγα χέρια, γι’ αυτό ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πιo «δίκαιο» το σύστημα Στουρνάρα.
Έγινε ασμένως δεκτή η πρόταση που προκύπτει από την ανάλυση της «ALPHABANK», που θεωρεί το χαράτσι το πιο σωστό σύστημα φορολόγησης ακινήτων των τελευταίων δεκαετιών. Βλέπετε, οι Τράπεζες και οι μεγαλοϊδιοκτήτες, πρόκειται να μαζέψουν πολλά ακίνητα από τους πλειστηριασμούς και το ξεπούλημα των ακινήτων των ταλαίπωρων μικρομεσαίων και «δεν συμφέρει» να φορολογούνται «προοδευτικά» με βάση το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά κάθε ακίνητο χωριστά.
Εγώ για παράδειγμα, έχω ένα «οικόπεδο» 1.850 τ.μ. από κληρονομιά σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου (εντός οικισμού), με πέντε ηλικιωμένους κατοίκους, όπου τώρα κυκλοφορούν μόνο αλεπούδες και καρακάξες και η αντικειμενική του αξία, όπως φαίνεται στο εκκαθαρισικό του ΦΑΠ 2010 είναι 3 ευρώ το τ.μ. (ενώ η πραγματική του αξία δε υπερβαίνει τα 1000 Ευρώ συνολικά) και ο κ.Στουρνάρας θέλει να το φορολογήσει με 1,80 Ευρώ το τ.μ. τουλάχιστον κατ’ έτος!!! Έχουν βάλει στόχο να μας τρελάνουν ή να μας οδηγήσουν στο εγκεφαλικό.
Α, και κάτι άλλο. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει χρυσοπληρώσει τα προγράμματα που υπολογίζουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για το Φ.Α.Π., τα οποία θα χρησιμοποιούνταν και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που συζητούσαν μέχρι σήμερα. Τώρα, με το νέο «σύστημα Στουρνάρα», θα χρειαστούν «νέα προγράμματα», γιατί το σύστημα αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το σημερινό. Πόσο θα κοστίσουν αυτά και ποιός «εθνικός εργολάβος» θα τα πάρει?
image description μακης | Ιουνίου 7, 2013 5:11 μ.μ. | Reply
Έχω από γονική παροχή ένα στρέμμα χέρσο,ακαλλιέργητη γη στις παρυφές ορεινού οικισμού του ν.Κοζάνης .Σύμφωνα με το σχέδιο του υπ.οικονομικών θα πρέπει να πληρώνω ετησίως 1800 ευρώ;Έχουν τρελαθεί ;Να πληρωσω σε τυχόν μεταβίβαση ή οποιαδήποτε αξιοποίηση το καταλαβαίνω,αλλά ντε και καλά επειδή το κατέχω;!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο