Από 6 Ιουνίου τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία το Πληροφοριακό Σύστημα Διασύνδεσης Δημοτολογίων-Ληξιαρχείων (ΠΣ ΔΙΔΗΛ)

Οικονομικές Ειδήσεις

5 Ιούνιος 2013
Taxheaven.gr

Εγκύκλιο με οδηγίες για την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος διασύνδεσης δημοτολογίων - ληξιαρχείων έστειλε στους δήμους το Υπ. εσωτερικών .

Αναλυτικά:
Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης (ΔΜΗΕΣ) του ΥΠΕΣ θέτει από την 6η Ιουνίου 2013 σε δοκιμαστική λειτουργία στο Πληροφοριακό Σύστημα Διασύνδεσης Δημοτολογίων-Ληξιαρχείων (ΠΣ ΔΙΔΗΛ).

Με το ΠΣ ΔΙΔΗΛ οι υπάλληλοι στα δημοτολόγια των Δήμων θα τυπώνουν αντίτυπα ληξιαρχικών πράξεων (ΛΠ), που αφορούν στοιχεία των οικογενειακών μερίδων του δημοτολογίου τους και θα ενημερώνουν ανάλογα (με εγγραφές, διαγραφές, μεταβολές) τα δημοτολόγιά τους.

Ήδη ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις διαδικασίες αυτές. Μέχρι τότε, οι υπάλληλοι στα δημοτολόγια των Δήμων θα συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους, ενημερώνοντας τα στοιχεία των οικογενειακών μερίδων του δημοτολογίου τους είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου.

Θα πρέπει όλοι οι δηλωθέντες, σύμφωνα με το (α) σχετικό, χρήστες του ΠΣ ΔΙΔΗΛ να χρησιμοποιήσουν δο-κιμαστικά το πληροφοριακό σύστημα, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη ευχέρεια στη χρήση του. Το  ΠΣ ΔΙΔΗΛ ενεργοποιείται στο διαδίκτυο από τη διεύθυνση: https://lixdimot.ypes.gr (υπενθυμίζεται ότι απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο Σύζευξις). Πριν εκκινήσει το ΠΣ ΔΙΔΗΛ, παρακαλούμε τους χρήστες να διαβάσουν προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής, και ιδιαίτερα οδηγίες για τη σύνδεση και την εγκατάσταση του Πιστοποιητικού Ασφαλείας, που θα βρουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ στην ενότητα 

«Το Υπουργείο - Πολιτικές και δράσεις - Πληροφοριακά Συστήματα για Ληξιαρχεία και Δημοτολόγια - Πληροφοριακό Σύστημα Διασύνδεσης Δημοτολογίων-Ληξιαρχείων». Το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής, είναι διαθέσιμο για ευκολία των χρηστών και μέσα από τις οθόνες της εφαρμογής.

Αμέσως με τη σύνδεση, θα ζητηθεί «όνομα χρήστη» και «κωδικός πρόσβασης», τα οποία θα αποσταλούν από τη ΔΜΗΕΣ, για κάθε χρήστη ξεχωριστά, στο δηλωθέντα, σύμφωνα με το ανωτέρω (α) σχετικό, λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του. Επισημαίνεται ότι οι κωδικοί αυτοί είναι μόνο για τη δοκιμαστική λειτουργία και θα απενεργοποιηθούν με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας. Το ίδιο, προς δοκιμαστική χρήση είναι και τα δεδομένα, που θα βρείτε καταχωρημένα στη βάση δεομένων του συστήματος (είναι από τη δοκιμαστική χρήση του ΠΣ Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων).

Σας παρακαλούμε να συνδεθείτε με το ΠΣ ΔΙΔΗΛ και να δοκιμάσετε τη λειτουργία του, όσον αφορά την αναζήτηση των ΛΠ θανάτου, γάμου και γέννησης που αφορούν το δημοτολόγιό σας και την προβολή τους. Η εκτύπωση των αντιτύπων των ΛΠ δεν είναι δυνατή στη δοκιμαστική αυτή χρήση.
Τυχόν παρατηρήσεις σας, παρακαλούμε να μας τις αποστείλετε το συντομότερο στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : [email protected]

Σας προτρέπουμε να παρακολουθείτε συχνά τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας,  που μας στείλατε, καθώς και τον ιστοχώρο του Υπουργείου ( www.ypes.gr ) για να  ενημερώνεστε έγκαιρα και σωστά γύρω από την πορεία του ΠΣ ΔΙΔΗΛ. Ήδη στον ιστοχώρο του Υπουργείου έχουν αναρτηθεί :
•    το εγχειρίδιο χρήσης του ΠΣ ΔΙΔΗΛ και
•    κείμενο με απαντήσεις σε “συχνές ερωτήσεις”,
αρχεία στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση και μέσα από το ΠΣ ΔΙΔΗΛ (στο κάτω μέρος της οθόνης εργασίας).

Οι Δήμοι που δεν έχουν αποστείλει στην Δ/νση μας στοιχεία προϊσταμένων δημοτολογίου και χρηστών, δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν. Θα πρέπει να μας αποσταλούν άμεσα αυτά τα στοιχεία, για να δημιουργηθούν οι απα-ραίτητοι για τη σύνδεσή τους κωδικοί.
Η πραγματική λειτουργία του ΠΣ ΔΙΔΗΛ πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως μόλις ψηφιστούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και για το σκοπό αυτό θα σας αποστείλουμε νέο ενημερωτικό έγγραφο και τους οριστικούς κωδικούς πρόσβασης.